Aankondiging: Sybren Polet Prijs

Nieuwe grote literatuurprijs voor experimentele literatuur

(Persbericht Stichting Sybren Polet)

Enkele jaren voor hun overlijden hebben dichter, schrijver en essayist Sybren Polet en zijn vrouw, vertaalster Cora Polet, besloten een stichting in het leven te roepen die zorg zou moeten dragen voor ondersteuning en erkenning voor literair werk in de geest van Sybren Polets veelzijdige oeuvre. Tijdens hun leven werd al enkele keren de Lokienprijs ter grootte van 5000 € uitgereikt voor literaire initiatieven in Polets geest, onder meer aan de Amsterdamse stichting Perdu (2015), de Vlaamse experimentele uitgeverij het balanseer (2013) en zeer onlangs aan het internettijdschrift samplekanon.

De Amsterdamse Stichting Sybren Polet maakt nu bekend dat vanaf 2018 ook de grote Sybren Poletprijs zal worden uitgereikt. Het betreft een prijs ter bekroning van het oeuvre van een Nederlandstalige schrijver, dichter, essayist of toneelschrijver die schrijft in de geest of traditie van Sybren Polets werk. Deze oeuvreprijs, die driejaarlijks zal worden toegekend, bedraagt 35.000 €. Zomer 2018 zal de eerste prijs worden uitgereikt.

De kernjury voor de Sybren Poletprijs bestaat uit Jos Joosten (voorzitter), Bart Vervaeck en Marieke Winkler en wordt elke editie aangevuld met twee wisselende extra juryleden. Voor de editie 2018 zijn dat Laurens Ham en Marije Koens.

De Sybren Poletprijs is, qua prijzengeld, na de PC Hooftprijs, Librisprijs en ECI-Literatuurprijs de grootste bekroning in het Nederlandse taalgebied.