aarde / wereld

Verwarwoordenboek Vervolg (47)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

aarde / wereld

Er is een betekenisverschil.

aarde              onze planeet

De aarde is vanaf de zon gerekend de derde planeet, en is voor meer dan zeventig procent bedekt met water.

wereld            alles wat zich op aarde bevindt; heelal

Onze wereld zit toch vreemd in elkaar.

Tegenwoordig geldt de bigbangtheorie voor het ontstaan van onze wereld als verouderd.

Bij aarde gaat het om ‘onze planeet’ met zijn fysieke eigenschappen, vandaar ook aarde in de betekenis van ‘grond’. Bij wereld gaat het om onze planeet bezien vanuit de menselijke samenleving.

Het woord wereld kan ook gebruikt worden om negatieve aspecten van het menselijk samenleven te benadrukken, zoals in Hij ging naar een klooster in India om de wereld te ontvluchten. Maar gelukkig kan het ook minder negatief: Hij is een man van de wereld. Het betekenisverschil (fysiek tegenover menselijk) blijkt ook duidelijk uit onze woordkeus. Wij noemen een aardmannetje geen wereldmannetje, en we spreken niet over een aardehit maar een wereldhit. Laatste voorbeeld, Alleen op de aarde zou betekenen dat je de enige mens bent op onze planeet, maar Alleen op de wereld betekent dat je eenzaam bent te midden van andere mensen.

 

Dit bericht is geplaatst in column met de tags , . Bookmark de permalink.

Één reactie op aarde / wereld

  1. Theo van Dijk schreef:

    Laatst las ik een krantenbericht, waarin werd gezegd dat een loslopende lynx in Wales op menselijke wijze werd gedood. Volkskrant, 11 november: De gemeente Ceredigion besloot het zekere voor het onzekere te nemen door een schutter in te schakelen om het katachtige roofdier, met de kenmerkende bakkebaarden, ‘op menselijke wijze te vernietigen’. Mij klinkt dit ontzettend vreemd in de oren, maar ik woon ook al meer dan 40 jaar in het buitenland.

Reacties zijn gesloten.