Preferably not in Dutch!

Het is zomer en dan schrijven onderzoekers projecten voor NWO. Maar van NWO mag je je resultaten in alle talen ter wereld opschrijven, alleen liever niet in het Nederlands!

(Bekijk deze video op YouTube.)

Over Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
Dit bericht is geplaatst in column, vlog met de tags , , . Bookmark de permalink.

1 Response to Preferably not in Dutch!

  1. Jos Van Hecke schreef:

    Ja, zo kom je er inderdaad niet als je je (eigen) taal aandacht, glans, bekendheid of gewicht wil geven of – anders gezegd – wil promoten in de wijde wereld. Men moet geen ‘commercieel’ genie zijn om dat te beseffen. Een taal is geen merk van waspoeder, het is het waspoeder zelf. Als taalgeleerden het waspoeder ‘Nederlands’ met succes aan de man/vrouw willen brengen dan zullen ze dat dus het best concreet met het waspoeder zelf doen, door er concreet de (taal)was mee te doen en te demonstreren, d.w. z. door Nederlands te spreken en uiteraard vooral ook door in het Nederlands te schrijven. De Engelstalige wereld en vele andere -talige werelden hebben dat al véél langer begrepen. Alleen de Nederlandstalige wereld en in het bijzonder de (meeste) Nederlandstalige taalgeleerden blijkbaar (nog) niet. De ‘managers’ van de Nederlandse universiteiten al helemaal niet, die denken blijkbaar enkel nog in termen van merk van waspoeder.
    Maar als ik u beluister – en dat doe ik met plezier – dan breekt er toch wat weldoend licht door, geeft mij dat een sprankeltje hoop op een verandering ten goede….. voor het Nederlands, voor mijn moedertaal!

Reacties zijn gesloten.