Pas verschenen: Jozef en Isaäc Israëls – In Spanje, met Frans Erens

Mei 1894. In Den Haag treurt Jozef Israëls (1824-1911), schilder uit de Haagse School, om het heengaan van zijn echtgenote Aleida. In Keulen kwijnt Tachtiger Frans Erens (1857-1935): zijn loopbaan in de advocatuur is mislukt, zijn debuutbundel Dansen en Ritmen slecht ontvangen en zijn verloving met de uit de Duitse Rijnstad afkomstige Sofie Bourens verbroken. De schilderende Tachtiger Isaäc Israëls (1865-1934), zoon van, brengt de twee samen en neemt hen mee op reis door Spanje.

Vier weken avontuur, ontbering en verwondering volgen. Het blijkt een louterende tocht.

Jozef Israëls schrijft een reisverslag, dat in 1899 onder de naam Spanje, een reisverhaal zou verschijnen en een groot succes werd, met als gevolg vertalingen in het Engels (Spain; the story of a journey, verscheen in 1900 en werd in 2009 heruitgegeven door Read Books) en het Duits (Spanien, eine Reise-Erzählung, volgde in 1906). Maar ook Frans Erens schrijft een reisverslag, dat eerder wel opgedeeld, maar nooit integraal werd uitgegeven. In Spanje, met Frans Erens brengt beide volledige verslagen voor het eerst samen.

Zo ontstaat een uniek, intiem, wederzijds dubbelportret van twee grote kunstenaars, door bezorger Jean Frins gezet in moderne spelling, voorzien van ruim een honderdtal annotaties én met toegevoegde teksten van Erens over Israëls’ boek en reisgenoot Isaäc Israëls, die deze memorabele tocht in een nog breder perspectief plaatsen.

In Spanje, met Frans Erens vormt deel 24 in de Moddersproak literaire reeks, die zich richt op uitgaven uit of over de Euregio Maas-Rijn, en waarin eerder reeds twee titels van Frans Erens (En France en De heiligen en hun verering, allebei in 2016) verschenen.

189 bladzijden
ISBN 978-90-826310-3-6
Prijs: 12,50 exclusief verpak- en verzendkosten
(o.a.) Te bestellen via http://www.osmoddersproak.com