Slowquiz: Wat weten we nog van die neerlandici?

Gegroet, vrienden van de verscheiden neerlandici! Het wordt weer een week van uitersten, met drie dagen zonder dat wij neerlandici hoeven te betreuren of vreugdevol kunnen gedenken, en een dag (woensdag) waarop er maar liefst vijf neerlandici voornamelijk te betreuren vallen. Ook zitten er recente neerlandici bij, en neerlandici die al decennialang hun invloed op het vak hebben uitgeoefend. En dan is het ook nog eens de week waarin wij toevallig zowel de geboortedag van Eelco Verwijs als de sterfdag van Jacob Verdam gedenken. Wie is er niet groot geworden met het woordenboek van Verwijs en Verdam?

Aanleiding genoeg, zou je zeggen, voor weer een paar respectvolle maar smakelijke anekdotes of ontroerende verhalen. Neem echter gerust de tijd, want het is tenslotte een slowquiz.

zondag 16-07 Geen neerlandici geboren of gestorven
maandag 17-07-1830 geboortedag Eelco Verwijs
17-07-1989 sterfdag Willem Beuken
dinsdag 18-07-1933 geboortedag Aad Nuis
18-07-1994 sterfdag Jacob Drewes
woensdag 19-07-1801 geboortedag Taco Roorda
19-07-1901 geboortedag Wim Caron
19-07-1901 sterfdag Jan ten Brink
19-07-1919 sterfdag Jacob Verdam
19-07-2010 sterfdag Hans den Besten
donderdag 20-07-1963 sterfdag Jan Naarding
20-07-2008 sterfdag Rein Bloem
vrijdag 21-07 Geen neerlandici geboren of gestorven
zaterdag 22-07 Geen neerlandici geboren of gestorven
Dit bericht is geplaatst in quiz met de tags . Bookmark de permalink.

3 Responses to Slowquiz: Wat weten we nog van die neerlandici?

 1. Hans den Besten was een van de geleerdste mensen die ik heb gekend; hij was eerder een germanist dan een neerlandicus, want hij was geïnteresseerd in alle (West-)Germaanse talen en had een verbluffende kennis over allerlei details, ook fonologische, van het Duits, het Afrikaans, het Jiddisch en het Nederlands.

  Bovendien, zoals ik in het herdenkingsartikel zeven jaar geleden schreef (ik was op een zomerschool in Tsjechië, waar Den Bestens onverwachte dood werd aangekondigd) was hij ook een heel beminnelijk mens, die je voor feitelijke fouten probeerde te behouden en als je er dan toch een in een publicatie gemaakt had, je daar op de aardigst mogelijke manier, maar toch beslist, op wees.

  Ik denk dat hij bij leven te weinig erkenning heeft gekregen. Het is fijn dat Ton van der Wouden een paar jaar geleden nog een boek heeft gemaakt met Den Bestens belangrijkste artikelen over het Afrikaans. De expertise die Den Besten op dit gebied (en dat van het Jiddisj) had is momenteel aan Nederlandse universiteiten helemaal niet meer aanwezig.

 2. Marc Beerens schreef:

  Ik zet vandaag vanaf de Nijmeegse St Annastraat een gladiool in het water ter herdenking van Rein Bloem, overleden 20 juli 2008, neerlandicus, dichter, filmer, docent, criticus, essayist, columnist, reisleider, begeesteraar van de werken van o.a. F. van Dixhoorn en Lucas Hüsgen. En, natuurlijk, van die van Hans Faverey. Bloems inspanningen voor de bekendmaking van Faverey’s poëzie gaven Dirk van Bastelaere een grandioos polemisch essay in de pen, ‘The making of a Faverey’, over de naar zijn idee door Bloem gemonopoliseerde beeldvorming van Faverey’s oeuvre.
  Onzachtjes knetteren de letteren.
  Jan Kuijper, oud-leerling, schreef zijn levensbericht en Janita Monna publiceerde een fraai portret van Rein Bloem.
  http://www.dbnl.org/tekst/_par012199701_01/_par012199701_01_0003.php
  http://www.dbnl.org/tekst/_jaa004200901_01/_jaa004200901_01_0004.php
  https://www.groene.nl/artikel/we-gaan-weer-verder

Reacties zijn gesloten.