Nederlands in de klas!

Nieuw initiatief: studenten Nederlands voor de klas op middelbare scholen 

We kunnen ons dagelijks leven niet voorstellen zonder de Nederlandse taal. Op zich al reden genoeg om hier alles over te willen weten. En er zijn nog veel meer redenen om je intensief met de Nederlandse taal bezig te houden. Toch loopt de belangstelling voor de studie Nederlandse Taal en Cultuur terug. De opleiding is weinig bekend bij scholieren en schooldecanen. Het schoolprofiel dat traditioneel het meest aansluit bij de studie, Cultuur & Maatschappij, is op zijn zachtst gezegd niet erg geliefd.

Aanleiding voor verschillende universiteiten om samen op te trekken in een initiatief om te laten zien hoe zeer deze studie de moeite waard is. Om scholieren tijdens hun lessen te laten kennismaken met de vele kanten en mogelijkheden van een studie Nederlands. En wie kunnen dat nu beter dan studenten die al de keuze hebben gemaakt voor een opleiding Nederlandse Taal en Cultuur?

Degenen die Nederlands gekozen hebben weten hoe interessant de studie is en welke bijzondere beroepsperspectieven die biedt. Nederlands is een brede studie, waarin je leert om heel precies en op een kritische manier te lezen; waarin je leert om na te denken, te analyseren en te schrijven op een hoog niveau; waarin je leert onderzoek te doen met behulp van moderne middelen zoals experimenten en ‘big data’; waarin je veel leert over taal, literatuur en cultuur, in Nederland, maar ook in vergelijking met omringende landen, in heden en verleden.

Die studenten weten dat je na de bacheloropleiding Nederlandse Taal en Cultuur door kunt stromen naar de lerarenopleiding Nederlands, maar ook dat er heel veel andere mogelijkheden zijn. Want overal in de samenleving bestaat een grote behoefte aan kritische taalprofessionals, grondige lezers en overtuigende schrijvers, die weten hoe ze hun wetenschappelijke inzichten in kunnen zetten.

Kortom: de studie Nederlandse Taal en Cultuur houdt zoveel meer in dan veelgehoorde opvattingen als ‘Nederlands, dat spreek je toch al?’ of ‘Ik heb echt geen zin in de hele dag grammatica en tekstverklaren’ doen vermoeden. Studenten van onze opleidingen Nederlands komen daar graag bij u in de klas over vertellen. Niet alleen over hun enthousiasme voor de studie zelf, maar ook over de mogelijkheden die je na de bacheloropleiding hebt. Dat je bijvoorbeeld tekstschrijver kunt worden, of communicatieadviseur. Journalist, boekredacteur of persvoorlichter. Of tv-presentator (Matthijs van Nieuwkerk), politicus (Renske Leijten), cabaretier (Brigitte Kaandorp, Freek de Jonge, Erik van Muiswinkel), dichter (Ellen Deckwitz), schrijver (René Appel, Thomas Heerma van Voss) of journalist (Thomas de Veen, Nina Polak). En dat je na het afronden van je master ook nog kunt doorstromen naar de lerarenopleiding Nederlands. Zodat je de passie voor het vak kunt overbrengen op scholieren.

Helpt u ook mee om te laten zien hoe leuk en interessant het vakgebied Nederlands is? Nodig dan de beste ambassadeurs uit, namelijk studenten die hun eigen ervaringen kunnen delen. Zij komen graag tijdens uw les een korte voorlichting (20 tot 25 minuten) geven over de studie Nederlandse Taal en Cultuur. Interesse? U kunt zich aanmelden via http://www.nederlandsindeklas.nl/. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.