Dertig dieren in de Middeleeuwen

Door Willem Kuiper

Traditiegetrouw sluit Madoc. Tijdschrift voor de Middeleeuwen het redactiejaar af met een bijzonder nummer dat op een bijzondere plaats ten doop gehouden wordt. Dit jaar (vrjidag, 7 april 2017) was gekozen van de Artis Bibliotheek UvA. Zou zo gauw geen betere ambiance weten om een aflevering te presenteren die gevuld is 30 middeleeuwse dierenportretten, geschreven door 30 auteurs. De namen van de auteurs bespaar ik u, maar de dieren niet: aap, brandgans, draak, dromedaris, egel, everzwijn, ezel, griffioen, hert, hond, ijsbeer, kat, kip, konijn, krokodil, leeuw, luipaard, olifant, ooievaar, paard, papegaai, parandira, pauw, struisvogel, tijger, varken, vis, vos, worm, zwaan.

Als dit land een Partij voor de Dieren in ons parlement verdient, dan verdient dit kleurrijke nummer (want alle dieren staan in kleur op de foto) een plaats op de leestafel.