bewapend / gewapend

Verwarwoordenboek Vervolg (25)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

bewapend / gewapend

Er is betekenisverschil.

bewapend voorzien van een wapen, eerder in officiële uitrusting, en defensief

Zijn in Nederland beveiligers van kerncentrales bewapend?

gewapend in het bezit van een wapen, eerder offensief
voorzien van (middelen tegen)
versterkt met ijzergaas of een laag metaal

De overvaller was gewapend toen hij de winkel binnenging.
Ondernemers, bent u gewapend tegen datalekken?
De aannemer kreeg een proces-verbaal omdat bij de wapening van het gewapend beton onvolkomenheden waren vastgesteld.

De ‘wapen’-betekenis verschilt vooral op de lijn defensief-offensief. Als er dus in een internationaal conflict een bericht verschijnt over bewapende adviseurs, dan bedoelt de tekst te zeggen dat die adviseurs niet oorlogszuchtig zijn. Tegenstanders van die adviseurs zullen wellicht eerder spreken over gewapende adviseurs, of misschien commando’s. Zo kan men via de letters b en g zijn visie geven op een internationaal conflict.

Controlevraag. Is een politieman die in zijn vrije tijd met een zelf gekocht geweer op jacht gaat, nu bewapend of gewapend? De g is goed.