Symposium Zeeuwen door de eeuwen. Verhalen over Zeeuwse familienamen

Op zaterdag 18 maart organiseren de Stichting Johan Hendrik van Dale, de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) en de gemeente Sluis een symposium over Zeeuwse familienamen: ‘Zeeuwen door de eeuwen. Verhalen over Zeeuwse familienamen’. Het symposium vindt plaats van 14.00 tot 17.00 uur in de raadzaal van het Belfort in Sluis

Iedereen is geïnteresseerd in zijn eigen naam. Wat is de betekenis en de herkomst ervan? En hoe kom je daarachter? Op het symposium Zeeuwen door de eeuwen worden deze vragen beantwoord en nog veel meer.

Programma

Deel 1, 14.00-15.15 uur

De geschiedenis van de Zeeuwse familienamen staat in het eerste deel centraal. Leo Hollestelle (Zeeuws Archief) licht de website ‘Zeeuwen gezocht’ toe. Huib Uil (gemeentearchief Schouwen-Duiveland) vertelt over familienamen van Zeeuwse schoolmeesters. Jeanine Dekker en Veronique De Tier (Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland) hebben het over wat het project Zeeuwse Ankers op het gebied van familienamen kan betekenen. De bedoeling van dit project is om een doorzoekbare database beschikbaar te maken voor iedere geïnteresseerde in Zeeland.

Deel 2, 15.45-17.00 uur

Magda Devos (Universiteit Gent) vertelt hoe familienamen zijn ontstaan en welke benoemingsmotieven er aan de basis van onze familienamen liggen. Frans Debrabandere schreef in opdracht van de Stichting Johan Hendrik van Dale in 2009 een woordenboek over familienamen in Zeeland. Dat woordenboek is als pdf-versie op het internet te vinden en ook gebruikt door de familienamenbank. Het is echter nooit in druk verschenen. De auteur, Frans Debrabandere, wordt geïnterviewd door Piet van Sterkenburg (INL Leiden) over het woordenboek en beantwoordt vragen over leuke bekende en minder bekende Zeeuwse familienamen.

Het symposium wordt ingeleid door Rietje van Dam (Stichting Johan Hendrik van Dale) en afgesloten door Peter Ploegaert (gemeente Sluis).

Adrie Oosterling zorgt voor de muzikale begeleiding. Na afloop is er vanaf 17.00 uur een receptie.

Aanmelden

De toegang is vrij. Aanmelden vóór 15 maart kan via:

-intzeeuws@scez.nl met vermelding ‘Zeeuwen door de eeuwen | familienamen’ of SCEZ, 06 23391972 ​of VVV-inspiratiepunt Sluis, 0117-461700.

Het volledige programma: http://www.scez.nl/6/streektalen/56/streektalen/722/symposium-familienamen

Het symposium Zeeuwen door de eeuwen. Verhalen over Zeeuwse familienamen wordt mogelijk gemaakt door: Stichting Johan Hendrik van Dale, Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, Gemeente Sluis, ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Delta Zeeland Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds