Spreek en win!

Heb jij een mening die je graag eens voor een groot publiek zou verkondigen? Weet jij heel goed wat er anders moet, wat niet langer genegeerd mag worden? Of wat we juist nu moeten koesteren?

Maak van je hart geen moordkuil en deel het met de rest van de stad! Doe mee aan de Haagse speechwedstrijd.

De Nacht van de Filosofie Den Haag organiseert samen met het Debatbureau een speechwedstrijd voor jongeren (16 – 29 jaar).

Waarom we dat doen? Speechen is een filosofische vaardigheid (retorica: de kunst van het overtuigen) en daarnaast is het ook typisch Haags (politiek).

Elke jongere uit Den Haag e.o. kan aan de speechwedstrijd deelnemen. Je schrijft je in en ontvangt dan een uitnodiging voor het volgen van twee workshops. Er is slechts één voorwaarde: je speech heeft een Haags thema, in welke vorm dan ook: over de stad, de politiek, actuele gebeurtenissen, een bekende Hagenaar / Hagenees, het imago van de stad, ethische vraagstukken etc.

De speechwedstrijd is een onderdeel van de programmering van de Nacht van de Filosofie 2017: er is een jury en zij selecteert uit alle speeches de drie beste. Deze drie jongeren mogen tijdens de Nacht van de Filosofie hun speech houden voor publiek. Daarna maakt een jury de winnaar bekend.
De winnaar ontvangt € 250,00

Deelname aan de workshops is gratis. Als je aan de wedstrijd mee wilt doen, moet je beide workshops volgen.

De speechwedstrijd op een rijtje

Aanmelden kan via: speechwedstrijddenhaag@gmail.com
Per mail wordt je deelname bevestigd en wordt je uitgenodigd voor:

Workshop 1. Dinsdagavond 4 april 2017, Zaal 3. 19.00 – 21.30 uur (zonder publiek)
In deze workshop speechen leer je aan de hand van inspirerende voorbeelden hoe je een krachtige speech kunt schrijven én presenteren. Je maakt kennis met de geheimen van het spreken in het openbaar en welke retorische technieken een speech beter maken. In een afwisselend programma laat workshopleider Frits Bloemberg van Het Debatbureau zien hoe je de kunt van het speechen zelf kunt toepassen om een blijvende indruk achter te laten bij het publiek tijdens de Nacht van de Filosofie Den Haag.

Daarna ga je thuis je eigen speech schrijven. Je hebt tot 22 april 2017 de tijd.

2. Zaterdagochtend 22 april 2017, Zaal 3. 11.00 – 13.00 (zonder publiek).
In deze workshop spreek je je speech uit en krijg je feedback op hoe het beter kan. Waar moet je een stilte laten vallen? Hoe kan je je lichaamstaal inzetten ter ondersteuning van je tekst?

Daarna vindt de eerste jurering plaats en blijven 3 er speeches over.
Juryvoorzitter: Frits Bloemberg van het Debatbureau
Overige juryleden: John de Weerd (programmeur Zaal3) en Leo Sterrenburg (NT Jong). Zij werken beide veel met jonge theatermakers en weten alles over lichaamstaal en hoe je het publiek vanaf een podium kan raken.

Jurering speechwedstrijd

’s Middags op zaterdag 22 april, speechen voor publiek. De winnaar wordt door de jury bekend gemaakt.
Juryvoorzitter: Frits Bloemberg van het Debatbureau
Overige juryleden: Bastiaan Rijpkema (politiek filosoof) en Trees Steeghs (taalprofessional & schrijfdocent). Beide hebben veel kennis over hoe je taal op een goede manier in kan zetten voor je boodschap.

De jury let op de geloofwaardigheid van een speech, de argumenten die je gebruikt om te overtuigen, je lichaamstaal en op originaliteit.