lobby / lounge

Verwarwoordenboek Vervolg (18)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

lobby / lounge

Er is betekenisverschil.

lobby entreeruimte van een hotel of openbaar gebouw

Op het ministerie van Onderwijs vormt de lobby nou niet bepaald een uitnodiging om te gaan zitten lobbyen.

lounge comfortabele zitruimte in een hotel of openbaar gebouw, vaak met tv en bar

De lounge op de luchthaven van Sofia doet zijn naam eer aan met die antieke chaises longues.

Het is wel begrijpelijk dat de woorden soms door elkaar worden gebruikt. In een hotel bijvoorbeeld is de hal of entreeruimte ook direct een lounge. Toch is het raadzaam om bij een afspraak in een groot, onbekend hotel duidelijkheid te verschaffen over de ontmoetingsplaats.

Een lobby, waarmee ook ons woord ‘luifel’ is verwant, was oorspronkelijk een galerij of gaanderij bij een klooster en werd later ook de naam voor een wandelgang, bijvoorbeeld bij een parlementsgebouw. Als je daar veel wandelt om parlementariërs te interesseren voor jouw belangen, ben je dus een lobbyist. En lounge komt van een Engels woord dat ‘luieren’ betekent; het is verwant met ons woord ‘lang’: je languit uitstrekken op een sofa of een chaise longue.

In bioscopen, theaters, schouwburgen en concertgebouwen heet een lounge een foyer. Van oorsprong was dat een plek waar vuur brandt (‘le feu’). Maar nu is het een wacht- of pauzeruimte met de mogelijkheid om iets te drinken. De drie woorden in één zin: In de geheel vernieuwde foyer lopen lobby- en loungefunctie in elkaar over.