17 januari 2017: presentatie Ongeziene blikken

40a177ad-5518-45e1-9175-ee1db40e0afdMet veel genoegen nodigen Uitgeverij Prometheus en de Taalunie u uit voor de presentatie op dinsdag 17 januari 2017 van Ongeziene blikken van Arie Jan Gelderblom en Anne Marie Musschoot.

Tijdens deze presentatie vieren we de voltooiing van de reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur.

Op deze feestelijke middag zullen onder anderen spreken: Frits van Oostrom, Niña Weijers, Koen Van Bockstal en Greetje van den Bergh en uiteraard zal er muziek zijn.

Over het boek: 

Sinds kort is de reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur compleet. De Nederlandstalige letterkunde wordt erin beschreven vanaf het begin tot 2005, in negen delen van de hand van elf gezaghebbende auteurs. In Ongeziene blikken kijken de beide hoofdredacteuren terug op de geschiedenis van het project. Waarom duurde het zo lang totdat het verouderde handboek van Knuvelder een volwassen opvolger kreeg? Welke concrete voorwaarden maakten de plannen voor een nieuwe literatuurgeschiedenis toch levensvatbaar, na jaren van aarzeling en scepsis?

Vanaf de eerste plannen tot nu zijn ruim twintig jaar verlopen. De te volgen koers is al vroeg uitgezet, maar hoe werd die in praktijk gebracht? Deze nabeschouwing gaat over de theoretische aanloop tot de serie én over de concrete uitvoering; over inhoudelijke keuzes én over praktische resultaten; over gaandeweg veranderende inzichten én over internationale inbedding en uitstraling.

Ongeziene blikken gaat over de achtergronden van deze monumentale serie, waarin de literaire cultuur van de Lage Landen in haar volle rijkdom tevoorschijn komt.

Inloop met koffie: 14.30 uur
Aanvang: 15.00 uur

Locatie: Kloosterkerk Den Haag
Adres: Lange Voorhout 4, Den Haag

RSVP vóór 12 januari naar publiciteit@pbo.nl o.v.v. Ongeziene blikken