Symposium De literaire canon in de vroegmoderne tijd

Symposium ‘De literaire canon in de vroegmoderne tijd’, 13 oktober 2016, Auditorium Rijksmuseum, 15.00-18.00.

Ter gelegenheid van de nieuwe boekenreeks Rijksmuseum Studies in History en de lancering van de website schrijverskabinet.nl organiseert het Rijksmuseum een symposium rond het thema literaire canonvorming in de vroegmoderne tijd.

lieke

 

De canon van de literatuur, de lijst met de belangrijkste schrijvers en werken uit de Nederlandse letteren, houdt geregeld de gemoederen bezig. Lijstjeswoede en canonverkiezingen zijn van alle tijden. In de achttiende eeuw ontstaat misschien wel het meest opmerkelijke initiatief tot canonvorming uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis: het Panpoëticon Batavûm, een houten kabinet waarin de portretjes van ruim driehonderd Nederlandse dichters en dichteressen worden opgeborgen.

Als Johan Huizinga Fellow deed Lieke van Deinsen onderzoek naar deze unieke verzameling portretten. Haar bevindingen vonden hun neerslag in het eerste deel van de nieuwe reeks Rijksmuseum Studies in History. Daarnaast maakte zij met Ton van Strien (VU) en Timothy De Paepe (UA) de website schrijverskabinet.nl. Hierop wordt een computerreconstructie van het verloren kabinet gepresenteerd. Tientallen onderzoekers uit Nederland en Vlaanderen leverden bijdragen aan de website en introduceerden de schrijvers in het Panpoëticon in toegankelijke lemma’s.

Het symposium vindt plaats in het Auditorium van het Rijksmuseum, van 15u tot 17u. Na afloop wordt een borrel geserveerd. Deelname is gratis. U dient uw komst te bevestigen via rvsp[at]rijksmuseum.nl Aangezien de ruimte beperkt is verneemt het Rijksmuseum graag met hoeveel personen u komt. U kunt zich aanmelden tot 1 oktober 2016.

Programma

15.00 Inloop
15.30 Welkom door Martine Gosselink (hoofd afdeling Geschiedenis, Rijksmuseum)
15.40 Inleiding op het project door Lieke van Deinsen
16.00 ‘Vaderlandsliefde, nationale identiteit en de literaire canon’ door Lotte Jensen
16.15 ‘Hoe Pan is het Poëticon?’ door Riet Schenkeveld
16.30 Pitches door Nina Geerdink, Lia van Gemert, Inger Leemans en Ton van Strien
16.50 Aanbieden van het eerste deel Rijksmuseum Studies in History aan Menno Witteveen
17.00 Borrel