POGRRRAMMA

Door Marc van Oostendorp

In mijn zondagochtendminicollege vandaag: hoe spreken jongens in de Randstad het woord ‘programma’ uit?

Over Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
Dit bericht is geplaatst in video, vlog met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 Responses to POGRRRAMMA

 1. Ik hoor helemaal geen r “achter in de mond”, zoals jij zegt – de r rolt wel, maar dan voorin. Een tongpunt-r dus, geen huig-r. Wat er misschien bijzonder aan is, is dat hij zijn rollende r met ronde lippen uitspreekt – het is alsof er een o doorheen klinkt, en die hoor je bijna al voordat de r begint (‘porrogorramma’). Een beetje een bollewangenhapsnoet-r. Of het iets met Rotterdam te maken heeft, betwijfel ik – hij heeft in mijn oren maar een licht Rotterdams (of Zuid-Hollands) accent.
  Er lijken maar weinig mensen van Marokkaanse afkomst te zijn die een huig-r gebruiken. Aboutaleb heeft ‘m zichzelf aangeleerd, en dat klinkt best vreemd – bovendien duikt de tongpunt-r bij hem nog best vaak op.

  • Drabkikker schreef:

   Ik hoor exact hetzelfde: absoluut een tongpunr-r, en met een soort o’tje ervoor: hier in vertraging nog iets duidelijker. Wat intrigerend dat onze percepties zo uiteenlopen!

   • Mient Adema schreef:

    Kan het zijn dat de eerste r de tweede beïnvloedt en er twee rollende tong-r’s van maakt? Na de bilabiale p ligt dat misschien voor de hand. Ik denk hierbij aan mijn vroegere professor Frans die consequent de Franse r nooit als huigklank uitsprak (in tegenstelling tot Fransen wier mond daar al naar staat).
    En voorzover de overgang van g naar r lastig is, kan de o zijn voorbereidende (aanpassende) rol vervullen.

  • Drabkikker schreef:

   (Ho, foutje in de link, pardon. Poging 2.

Reacties zijn gesloten.