Gelazerd schaamhaar

President Tsaar op Obama Beach op de voet gevolgd (4/60)

Door Marc van Oostendorp

Deze zomer publiceren nrc.next en NRC Handelsblad de roman President Tsaar op Obama Beach van A.F.Th. van der Heijden als feuilleton. De afleveringen verschijnen ’s ochtends <op de website van de krant>. In de loop van de dag blog ik een bespreking. Vandaag: aflevering 4.

obama4Valt er iets te verwachten van de held van dit verhaal? Van Natan Haandrikman? In de twee afleveringen waarin we hem tot nu toe hebben leren kennen, blijkt hij vooral een zielloze marionet, iemand die zich voegt naar alle nukken van wie hij toevallig ook maar tegenkomt.

Gisteren was het zijn vriendin, Branda, met haar buitenissige seksuele voorkeuren. Het komt niet eens in Natan op om zich daar tegen te verzetten: “Ik had ondertussen leergeld betaald, en voelde intuïtief aan dat ik (actief) voor prooi of (passief) voor aas moest spelen.” Ik bleef even haken achter dat woordje: een actieve prooi?

Maar zo is het kennelijk bedoeld. Een aas, die is pas echt passief, want die ligt voor dood. De hoogste graad van activiteit is dat je even tegenspartelt, zoals een prooi. Of iemand die speelt voor prooi. De hoogste mate van activiteit die Natan, in ieder geval tot nu toe vertoont, is dat hij voor de vorm af en toe doet of hij wegloopt, zodat hij alsnog gevangen kan worden.

Vandaag is het de vader. Heel even lijkt het erop dat Natan wél een eigen wil heeft: vrouwelijk schaamhaar zien. Maar binnen een paar zinnen blijkt Patrick Haandriksman de werkelijke bron van dit verlangen. Hoewel we gisteren hebben geleerd dat Natan al in 2007 op Facebook zat, maar omdat er op internet zoals bekend niet zoveel vieze plaatjes te vinden zijn, moet hij het voor foto’s van ongeschoren schaamdelen kennelijk doen met ‘de verkleurde pornoverzameling van mijn vader’.

Vervolgens komen die vader, mét ook nog een ‘oudere, gescheiden vriend’ uit de ‘literaire coterie’ die het kennelijk weten kan, aan het woord om een en ander, behoorlijk belegen, te bespotten, zodat er geen twijfel over blijft bestaan waar Natan dit zo intieme verlangen eigenlijk vandaan heeft. ‘Niemand anders dan ik hoeft het te zien’, zegt hij tegen zijn vriendin. Maar ondertussen kijkt hij overduidelijk met de ogen van zijn vader.

Daar is hij kennelijk zo gevoelig voor dat hij, op verzoek het aas voor zijn vriendin, haar ervan weet te overtuigen om haar schaamhaar te laten groeien. Was de naam Oidipous al gevallen?

De A-index van de aflevering van vandaag (‘gelazerd schaamhaar’) is 9.