Opening ‘Omdat ik iets te zeggen had’

In de maand april wordt in de vitrines van Atria fascinerend materiaal tentoongesteld van en over Nederlandse schrijfsters uit de negentiende eeuw. Dit in het kader van de reizende tentoonstelling ‘Omdat ik iets te zeggen had’, die eerder te zien was in Den Haag en Haarlem, en die deel uitmaakt van het Europese HERA project Travelling TexTs 1790-1914. Weinig moderne lezers kennen de schrijfsters die in de negentiende eeuw actief waren in het literaire bedrijf. Die onbekendheid verdienen zij niet. Petronella Moens, Amy de Leeuw, Elise van Calcar en vele anderen schreven geschiedenis, en zij schreven ook geschiedenis over elkaar. Midden in de bibliotheek brengt Atria nu deze vrouwen in beeld als ‘verbonden schakels’: onderling verbonden én, dankzij recent onderzoek, ook verbonden met ons.

De hele maand zal er aandacht worden besteed aan de beweegredenen en de boodschap van deze schrijfsters. Wat bewoog deze vrouwen? Wat hadden ze te zeggen? En: werden ze gehoord?

Tijdens de opening, op 5 april, gaat organisator Suzan van Dijk in op de redenen die er zijn om deze auteurs weer aandacht te geven. Filosoof en neerlandica Lotte Jensen houdt een presentatie over literaire fancultuur. Aansluitend is er een borrel.

Programma

19.00: Inloop
19.30: Welkom
19.35: Inleiding Suzan van Dijk (Huygens ING) en Guus Robroeks (vrijwilliger Huygens ING, stagiair Atria) over de totstandkoming van de reizende expositie ‘Omdat ik iets te zeggen had’
20.00: Presentatie Lotte Jensen (RUN): Literaire fancultuur: Over schrijfsters die elkaar bewonderen
20.30: Borrel

U kunt zich aanmelden via: pr@atria.nl ovv 5 april