Een nieuwe lente voor de DBNL

Door Katelijne Mijs

Wie ’t een beetje volgde, zag dat het een tijd wat guur was rond de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Men was een bibliotheekwet aan het maken en daarom vonden de OCW- ambtenaren het nodig om de DBNL onderdeel te maken van de Haagse Koninklijke Bibliotheek (KB).  Het was te verwachten dat dit niet zou lukken als dit niet in goede harmonie met onze Zuiderburen zou worden geregeld.  

De website www.dbnl.org  is namelijk publiek bezit van Nederland én Vlaanderen.  Niet alleen financieel, maar het wordt ook zo beleefd:  zelfde taal, zelfde erfgoed.  De spanningen bleven dan ook niet uit en in 2013 dreigde de DBNL gemangeld te worden in het  geruzie tussen KB en de Nederlandse Taalunie. Een aantal  hoogleraren sprak via een ingezonden stuk in de Volkskrant zijn zorgen uit over het roekeloze gedrag van de ambtenaren.  Dit was misschien net de noodzakelijke laatste druppel want kort daarna schijnt het tij ten goede gekeerd te zijn; de voorzitter van de Nederlandse Taalunie, mevrouw Bussemaker,  nam het stuur eventjes over van de stuurse alfamannetjes. De voorwaarden voor een goede doorstart van de DBNL werden hen diets gemaakt en met ingang van 1 januari 2015 werd de website ondergebracht bij de KB, voorzien van  een borglijntje met de Zuiderburen via de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in Antwerpen.  

Hierna werd het stil rond de DBNL, hoewel men blijkbaar onverstoorbaar is  doorgegaan met het digitaliseren van het culturele erfgoed;  want we zagen nog steeds maand na maand nieuwe interessante teksten online komen.

De Koninklijke Bibliotheek heeft  de stilte nu doorbroken  met een aangename  verrassing; 
ze heeft het sterke merk DBNL dat haar door het ministerie in de schoot geworpen was van een nieuwe vormgeving  voorzien. Voor mij als argeloze maar frequente gebruiker (ik doceer en schrijf af en toe wat) was dat aanvankelijk schrikken;  waar was die vertrouwde statische vormgeving gebleven?  Maar na tien minuten uitproberen wist  ik dat ik niet meer zou terugverlangen naar de oude site.  De nieuwe website heeft de uitstraling van een historische collectie behouden (af en toe zie je zelfs zo’n lief plakbandje op een gedigitaliseerde omslag zitten) ,  maar de gevel  oogt eigentijds en fris.  En je kunt  nog sneller en preciezer door al die duizenden literaire en vele andere nog interessantere teksten dwalen;  je vindt snel  wat je zoekt, of je wordt verrast door wat je niet zoekt, maar waarvan je wel blij  ben dat je het vindt. En het blijkt zelfs te werken op mijn mobieltje. Moeiteloos navigeer ik van Aafjes naar Zijderveld, download tussen neus en lippen door een paar romans van Couperus , en blijf vervolgens  veel  te lang lezen in de Prikkel-Idyllen van Cornelis Veth.  Wat een feest!  Nu kan ik voortaan in de trein lekker lezen in plaats van wat doelloos zitten te vegen over mijn streelpaneel.

Dank je wel, KB, en ga alstublieft zo voort.  De honger naar nog meer teksten uit én over de Lage Landen zal nu wel verder gaan toenemen. Met het stillen van die honger kunt u zeker vrienden maken. Al zal daar in deze tijd wel weer geen budget voor zijn.

Katelijne Mijs (ware naam bekend bij de redactie) is tekstschrijver en docent in Chaam, NB.