LinkedIn for Academics

Er worden zaken aan elkaar verbonden in ons spannende managersfeuilleton

Door Marc van Oostendorp


Het duurde tot enkele weken na kerstmis voordat de boomlange promovenda Sophie weer enigszins naar buiten durfde. Het eerste wat ze ondernam, was een persoonlijkheidsvormende cursus, om er een beetje in te komen.

“Waarom doe je dit niet,” had Wouter, haar baas op de Whatsapp gezegd toen ze hem haar crisis voorlegde, “dan kom je er weer een beetje in.”

En hoewel ze zich eigenlijk meer aangetrokken had gevoeld tot de cursus LifeWorkBalance moest ze toegeven dat een cursus LinkedIn for academics waarschijnlijk nuttiger was. Het was een onderwerp dat ook bij haar collega’s in het buitenland sterk in de belangstelling stond, en hij werd bovendien in het Engels gegeven. De juiste verhouding vinden tussen je werk en je leven was helemaal jottum, maar van alles en nog wat met potentiële klanten kunnen delen was nog jottumer!

De cursus werd gegeven in een congrescentrum in Nunspeet, en was gelukkig om 15.00 op vrijdagmiddag afgelopen, “zodat je op tijd kunt beginnen met je nieuwe online leven!” meldde de uitnodiging jolig en om de een of andere reden in het Nederlands en met een smiley.

De cursus zelf was gelukkig wel in het Engels. “We are going to do an introductory round” kondigde de cursusleidster vanachter haar uilenbril aan. Sophie was dol op voorstelrondjes! Zo heerlijk, al die namen die je weliswaar meteen weer vergat maar die dan toch maar gezegd waren, al die functieomschrijvingen, al die verwachtingen voor het weekeind.

“I am Sophie. I used to be in a PhD trajectory, but these days I have taken on a lot of administrative responsibilities,” zei ze. “I find it difficult to not take my work with me.” Ze vertelde dat ze soms op zondagavond al naar haar e-mails keek in plaats van te wachten op de maandagochtend.

“Ja, dat is de moeilijkheid van deze digitale wereld,” zei de vrouw met de uilenbril. We nemen onze verantwoordelijkheden mee naar huis. Wat doe je eraan?”

“Ik probeer mijn mail af te sluiten,” zei Sophie. “’s Avonds wil ik naar series kijken. The Making of a Murderer. Maar dan stuurt Wouter me berichtjes via Facebook. Die gaan eerst over onschuldige dingen – Wat ben je aan het doen?, en zo. Maar na verloop van tijd gaan ze dan toch over de Midterm Review.”

“LinkedIn is the solution for you,” zei de vrouw. “Iedere dag een uurtje op LinkedIn, je zal het zien. Academici nemen LinkedIn helaas nog niet zo serieus als mensen in het bedrijfsleven. Terwijl je echt heel veel plezier kan hebben van zo’n netwerk.”