Boekvoorstelling ‘Over alle grenzen heen. Joke van Leeuwen’

Wanneer: zaterdag 30 januari om 16uur
Waar: Boekhandel De Groene Waterman, Antwerpen
Uitgeverij Huis Clos en Boekhandel De Groene Waterman nodigen u uit voor de presentatie van Over alle grenzen heen. Joke van Leeuwen geschreven door Lizet Duyvendak.
Programma:
  • Welkom namens de uitgeverij door Willem van de Wetering
  • Huis Clos-redacteur Ben van Melick interviewt auteur Lizet Duyvendak.
  • Violiste Tosca Opdam treedt op
  • Joke van Leeuwen neemt het eerste exemplaar in ontvangst
  • Afsluitend een toast op de nieuwe publicatie

Het boek:

Zei ze hadden we nieuwe ontferming
besteld wij, ze zouden die brengen,
de nieuwe ontferming, op vrijdag.
Zeggen ze vrijdag kan het op zaterdag.
Er zijn maar weinig Nederlandse auteurs zo met prijzen overladen als de Vlaams-Nederlandse duizendpoot Joke van Leeuwen, beeldend kunstenaar, theatermaker en schrijfster van poëzie en proza voor alle leeftijden. Vanaf 1978 injecteert zij vanuit Amsterdam, Brussel, Kerkrade, Maastricht en Antwerpen de Nederlandse literatuur met speelse ongehoorzaamheid. Met vanzelfsprekend gemak zet zij poëzie, proza en illustratie virtuoos naar haar hand. Zij tovert de lezer voor ogen hoe ongewoon het gewone is, onophoudelijk onttrekt ze zich aan de geijkte regels van het spel. Voor haar kennen genre, spreektaal, literatuur en typografie geen begrenzingen.

Dat is een kwestie van natuurlijke weerbarstigheid maar ook van ‘bedoeling’. Er zit systeem in het verzet van de schrijfster tegen indelingen, standaarden en oordelen. In dit essay belicht Lizet Duyvendak de methoden en technieken die Van Leeuwen aanwendt, zij demonstreert de werking en duidt de gelaagde betekenisstructuur in heldere bewoordingen, zonder opsmuk.
 
Over alle grenzen heen. Joke van Leeuwen toont hoe een schrijver waarom te werk gaat.
 
Zeggen we ja, maar dan wel in
de morgen. Zeggen ze gaat niet,
dat gaat niet, de morgen
. […]

 

Dr. Lizet Duyvendak, universitair hoofddocent Letterkunde aan de Open Universiteit (Faculteit Cultuurwetenschappen) publiceert over poëzie, lezen, leeskringen.