‘Hij wilt’: het magt!

Door Marc van Oostendorp


Ik weet dat er mensen zijn die de afgelopen weken, sinds het verschijnen van het nieuwe Groene Boekje, iedere dag wel even naar de spellingwebsite van de Taalunie gingen om te zien of het er nog stond.

En ja hoor, het staat er nog steeds:

willen

willen
ik wil
jij wilt
hij/zij/het/u wilt
wij willen
jullie willen
zij willen

Zo mag je ook jij kun schrijven volgens dit machtige overheidsorgaan, en jij zul. En gedownload naast geforwarded

Kijk, dat is nu eens een mate van anarchisme die wij hier op Neder-L kunnen waarderen.
En kennelijk blijft dit liberale regime nog tot half januari bestaan. Op de vraag van een Twitteraar antwoordde de afdeling communicatie van de Taalunie namelijk:

Wat voor machtig probleem zou er achter zitten? Waarschijnlijk worden al die verbuigingen automatisch door de computer gemaakt volgens regels zoals ‘eerste persoon: stam‘ en ‘derde persoon: stam+ten zijn de programmeurs de uitzonderingen vergeten. Dan moeten er nu natuurlijk nieuwe afspraken gemaakt worden met die programmeurs vanwege het ‘complexe’ probleem.

Het valt natuurlijk ook niet mee. Zoals we weten, wordt de Taalunie geplaagd door bezuinigingen en men kan niet alles tegelijkertijd doen. Er was dit voorjaar enige onrust over het feit dat de organisatie vooral geld uitgaf aan communicatie, en dat dit ten koste ging van de inhoud. Gelukkig trekt men zich daar in de Paleisstraat weinig van aan en geeft nog steeds geld uit aan de echt belangrijke dingen des levens: