Stervend Nederlands

Door Marc van Oostendorp


In mijn zondagochtendcollege vandaag aandacht voor het stervende Nederlands van Frans-Vlaanderen.


Het begin komt uit een video van Mark Ingelaere. Het besproken boek is het veertigste jaarboek De Franse Nederlandse / Les Pays Bas Français.

Over Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Stervend Nederlands

 1. tisje tasje schreef:

  Geachte Heer van Oostendorp.

  Zopas heeft de Franse Senaat gestemd over de erkenning van de Regionale talen in Frankrijk.
  Graag jou reactie daarop.
  zie:
  http://fvlinhetnederlands.actieforum.com/t117p120-officiele-erkenning-van-de-regionale-talen-in-frankrijk#14616

 2. Het lijkt mij, zoals het artikel waarnaar u verwijst ook zegt, een teken van grote bekrompenheid. Helaas is de Franse politiek tegenover minderheidstalen nog altijd heel 19e-eeuws.

 3. tisje tasje schreef:

  Actieve leden van de ANVT hebben het slechte nieuws in… Chambery vernomen, waar een bijeenkomst van de vereniging voor de regionale talen in het openbaar onderwijs plaats vindt dezer dagen!
  Zoals men ziet op de twitter-account van De ANVT, hadden ze net bij het ministerie van Onderwijs een vertegenwoordiger van de minister ontmoet…

  https://twitter.com/anvtjpc

 4. Anoniem schreef:

  Geachte Heer van Oostendorp,

  Het traditioneel gebrek aan belangstelling van de Nederlanders om de uitstraling van hun eigen taal, steekt wel schril af tegen de cultuurpolitiek, die Frankrijk over de ganse wereld voert om het gehavend prestige van het Frans te herstellen en de behouden (o.a. het verwerpen van het handvest erkenning regionale talen). De Frans-Vlamingen die voor veel Noord-Nederlanders gewoonweg niet bestaan, hebben nooit veel hulp van Nederland gekregen. Het blijkt ook hoe zwak het Nederlands taalgebied zijn positie in Europa verdedigt. Maar al te vaak zijn de Nederlandssprekenden bereid, onder voorwendsel van internationale verstandhoudingen of zogenaamde Europese idealen, zich te laten terug dringen. Hopelijk kan je via dit medium de karakterloosheid van de Noord-Nederlanders
  een beetje veranderen. Veel succes!

Reacties zijn gesloten.