Boekpresentatie Hugo Claus. De Jonge Jaren – Georges Wildemeersch (20/10)

Presentatie van de biografie Hugo Claus, de jonge jaren.


Georges Wildemeersch‘ opzienbarende boek over de jeugdjaren en het oorlogsverleden van een van Vlaanderens meest iconische schrijvers zal weinig literatuurliefhebbers onberoerd laten. ‘Een verrassing van jewelste’, las men in de pers bij het aankondigen van dit boek.
Journalist Piet Piryns interviewt Georges Wildemeersch over zijn biografie. Auteurs en Claus lezers Delphine Lecompte en Yannick Dangre brengen elk een ode aan de Vlaamse meester. 

In deze uiterst grondig opgebouwde biografie, gebaseerd op “een schat aan vaak weinig bekende of ongepubliceerde manuscripten” (DSL)  worden de jeugdjaren van Hugo Claus tussen 1942 en 1949 beschreven. Het bestrijkt in grote trekken dezelfde jaren als de autobiografisch geïnspireerde roman Het verdriet van België. Wat beide, leven en werk, gemeen hebben, is de indrukwekkende ervaring die de Tweede Wereldoorlog voor de puber is geweest. Het verhaal dat Georges Wildemeersch met veel eruditie en oog voor detail brengt, plaatst de kunst en de literatuur centraal, vanaf de vertaling van het Duitse gedicht Mutter des Bergmanns tot de definitieve doorbraak van het modernisme na de dichtbundel Registreren, met eigen lino op de omslag, en de debuutroman De eendenjacht(De Metsiers).
 

Hugo Claus (1929-2008) was een van de belangrijkste en zeker een van de meest iconische Vlaamse schrijvers van de afgelopen eeuw. Hij heeft ons een rijk geschakeerd en royaal bemeten oeuvre nagelaten.
Georges Wildemeersch (1947) was tot 2013 gewoon hoogleraar Nederlandstalige letterkunde aan de Universiteit Antwerpen, waar hij in 1996 het Studie- en Documentatiecentrum Hugo Claus oprichtte. In Hugo Claus. De jonge jaren biedt hij een staalkaart van zijn jarenlang vergaarde kennis.


Praktisch:
– 20/10/2015, 20u.
– Passa Porta, Brussel.
– Tickets: € 7/5
Zie hier voor meer informatie.