Studiedag Kritiek & Wetenschap: Interacties tussen publieke en academische literatuurbeschouwing in Nederland en Vlaanderen


Op donderdag 12 november 2015 organiseert onderzoeksgroep SCARAB (Studying Criticism and Reception Across Borders), met steun van onderzoeksinstituut HLCS (Radboud Universiteit) en de Onderzoekschool Literatuurwetenschap, op de Radboud Universiteit Nijmegen een studiedag over kritiek en wetenschap met als thema ‘Interacties tussen publieke en academische literatuurbeschouwing in Nederland en Vlaanderen’.
Hoe verhouden de werkzaamheden van de literaire criticus en de literatuurwetenschapper zich tot elkaar? Deze vraag keert regelmatig terug in de geschiedenis van de letterkundige neerlandistiek en staat centraal tijdens de studiedag. Ze wordt vanuit twee specifieke invalshoeken belicht:

  1. Vanuit de positionering van de literatuurbeschouwer: hoe positioneert de criticus zich ten opzichte van de academicus, en andersom? Welke wetenschappelijke/ culturele waarden worden ingezet om de eigen positie te markeren en af te bakenen?
  2. Vanuit de institutionele context: hoe wordt het spreken over twee verschillende praktijken ondersteund of misschien wel mogelijk gemaakt door institutionele ontwikkelingen?

 

Sprekers: Dirk De Geest (KU Leuven), Gert-Jan Johannes (Universiteit Utrecht), Jos Joosten (RU), Mathijs Sanders (RU), Bart Vervaeck (KU Leuven) en Marieke Winkler (RU).
De studiedag staat open voor PhD’s en stafleden van Nederlandse en Vlaamse universiteiten. Ook RMA-studenten geïnteresseerd in het onderwerp zijn van harte welkom. Deelname is gratis. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Marieke Winkler, m.winkler@let.ru.nl. NB: Het aantal plaatsen is beperkt.
Praktische informatie
Datum: donderdag 12 november 2015
Tijd: 10:00 tot 17:00
Locatie: Erasmusgebouw, Radboud Universiteit Nijmegen
Meer informatie en aanmelden: https://kritiekenwetenschap.wordpress.com/