What if I told you that I work at Het Bureau

Door Marc van Oostendorp


LolNeerlandistiek

Gisteren had het Meertens Instituut hoog bezoek: Bob Kennedy kwam langs! Bob is niet alleen een specialist op het gebied van de fonologie van Amerikaanse dialecten en van reduplicatie in het Sanskriet, maar ook de beheerder van de populaire Facebook-groep LolPhonology

Bob maakt daar internet-memes, de grappige combinaties van plaatjes en tekst, maar dan specifiek over fonologische onderwerpen. Je ziet een plaatje van de tv-schilder Bob Ross, die zegt: “There you are, that’s a happy inventory, let’s put a voicing contrast for all you happy little plosives.” En: “Whoops, too much supraglottal pressure for that voiced velar… let’s just make you a fricative. There you are, a happy little velar fricative.”

Ja, het werkt alleen als je weet wie Bob Ross is én wat een velar fricative is. Het is een niche.


Het aardige was dat Bob (Kennedy) in deze lezing zijn taalkundige expertise inzette om het verschijnsel internet-meme te analyseren. Wat is de structuur?

Het betreft een plaatje met daaroverheen een tekst die om de een of andere reden onveranderlijk in het lettertype Impact gezet is. Die tekst bestaat altijd uit twee stukjes: een boven de afbeelding en een eronder. En het plaatje is er liefst een uit een vast repertoire, en teksten zijn aangepast aan het plaatje. Een subgenre is bijvoorbeeld dat van een klein jongetje dat eruit ziet alsof hij trots is op het grootse dat hij heeft verricht en een tekst die dan uitlegt waar deze trots op gebaseerd is:
Kennedy maakt daar dan fonologische versies van, die vooral grappig zijn omdat een populair internetfenomeen zich verbindt met hoogspecialistische kennis. De meesten van jullie hebben geen idee waar het volgende over gaat, omdat je weer eens naar buiten zat te staren toen Geert Booij zijn college generatieve fonologie gaf:
Het nodigt natuurlijk ook tot het maken van LolNeerlandistiek. Er zijn websites waar je zo een plaatje kunt maken: