Lancering: festival van de literaire canon (01/07/2015)


Daar is hij dan. Een dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur, vanuit Vlaams perspectief. Proza, poëzie en theater. Duizend jaar letteren in vijftig essentiële werken.

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) werkten samen aan deze inspirerende lijst vol literaire parels. Deze canon is geen stenen tafel voor de eeuwigheid, wel een menukaart die de smaak van vandaag toetst aan de literaire keuken van ons verleden.

De canon komt op 1 juli tot leven tijdens een literair feest in Kasteel Beauvoorde (Veurne). Het prachtige kasteel en zijn idyllische park vormen het verrassende decor voor een eigenzinnig dozijn schrijvers, muzikanten en artiesten.


Intiem gefluister op zolder, overrompelende performances in de ridderzaal en zalvende concerten in een galmende kapel. Meeslepende monologen in het oude koetshuis en sprankelende gedichten in het ruisende struikgewas. Dit feest wordt een verrassend avontuur en een veelkleurige ode aan de literatuur.

Met Anne Provoost, Charles Ducal, Chokri en Walid Ben Chikha (Action Zoo Humain/Kask), Christophe Vekeman, ClubMediéval, Elvis Peeters, J.J. Dros, Maud Vanhauwaert, Milena Haverkamp, Peter Verhelst, Sylvie Marie en Zefiro Torna.

De eerste optredens starten stipt om 14u. Om 16u.30 wordt de nieuwe canonwebsite met de vijftig geselecteerde titels officieel gelanceerd. Daarna doen we de glazen klinken in de schaduw van het romantische kasteel.

Praktisch:
– Het kasteel opent zijn deuren vanaf 13u.30.
– Dit literair feest is helemaal gratis. Gelieve uw aanwezigheid vooraf wel even te melden door te mailen naar canon@kantl.be of te bellen naar de KANTL (09/265.93.40).
– Kasteel Beauvoorde bevindt zich in de Wulveringemstraat te 8630 Wulveringem (Veurne). Zie ook www.kasteelbeauvoorde.be
– Voor meer info over de canon kunt u terecht bij nicolas.leus@kantl.be (09/265.93.47 ) en bert.vanraemdonck@kantl.be (09/265.93.51). Zie ook www.kantl.be