Boekpresentatie Gruuthuse-handschrift


Op 12 juni 2015 wordt in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag de wetenschappelijk-kritische editie van het Gruuthuse-handschrift gepresenteerd. De editie is ingeleid en kritisch uitgegeven door Herman Brinkman, met een transcriptie van de melodieën door Ike de Loos. Een korte documentaire over de totstandkoming van de editie wordt tevens voor het eerst vertoond.
De editie wordt uitgebracht door het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW) en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag, in samenwerking met Uitgeverij Verloren. Tijdens de presentatie wordt een tijdelijke tentoonstelling van Gruuthuse- manuscripten in de Bidahal van de Koninklijke Bibliotheek geopend.

Programma
Prof. dr. Karina van Dalen-Oskam (Huygens ING) leidt de bijeenkomst. De sprekers zijn:

  • prof. dr. Frank Willaert (Universiteit Antwerpen) over de huidige stand van het Gruuthuse-onderzoek;
  • muzikaal leider van ensemble Fala Música Maurice van Lieshout over zijn samenwerking met de in 2010 overleden editeur van de melodieën, Ike de Loos (daarbij ondersteund door zanger Bram Verheijen);
  • dr. Dieuwke van der Poel (Universiteit Utrecht) over het uitgeven van verzamelhandschriften.

Ook wordt een korte documentaire vertoond over de achtergronden van het handschrift en de totstandkoming van de editie. Vervolgens zal Herman Brinkman het eerste exemplaar van de uitgave overhandigen aan de partner van editeur Ike de Loos, musicus Hans Lub.
Na afloop is er een borrel. Tevens is er gelegenheid het handschrift zelf te bewonderen in de expositieruimte ‘Topstukken’ van de Koninklijke Bibliotheek.
Praktische informatie
Datum: 12 juni 2015
Tijd: vanaf 15.00 uur
Locatie: aula van de Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag