Sporen naar stijlfiguren

Waarom is de term terroroehoe zo effectief, wat is de kracht van een K3-refrein en welke stijlfiguren worden zoal toegepast door hooligans? Stijlfiguren spelen een belangrijke rol in ons dagelijkse taalgebruik: het zijn manieren om een boodschap duidelijker, boeiender en doeltreffender te maken. Toch worden stijlfiguren vaak onbewust ingezet. Daarom spoort Uitgeverij Vantilt vanaf maandag 30 maart taalliefhebbers aan om actief op zoek te gaan naar stijlfiguren in nieuwsberichten.

De aanleiding is het verschijnen van het Groot retorisch woordenboek van Paul Claes en Eric Hulsens, dat begin april uit komt. Dagelijks verschijnt op www.vantilt.nl/stijlfiguren een analyse van een nieuwsfeit of een opvallende gebeurtenis, vergezeld van een opdracht. Deze lopen sterk uiteen: wie herkent de meeste stijlfiguren in Oma’s aan de top en wie weet welk stijlfiguur het vaakst wordt gebezigd door Louis van Gaal? Iedere opdracht is gekoppeld aan een lemma uit het Groot retorisch woordenboek. Dit aanstekelijke naslagwerk definieert honderden stijlfiguren, die rijkelijk zijn voorzien van voorbeelden: de vele lemma’s lopen uiteen van aansporing tot zeugma en van beeldspraak tot palindroom.

Met de uitgeschreven opdrachten hoopt Uitgeverij Vantilt taalcreativiteit te stimuleren: wie met het Groot retorisch woordenboek op zoek gaat naar stijlfiguren in nieuwsberichten neemt voortaan geen genoegen meer met een simpel ‘Ik hou van je’.

Paul Claes en Eric Hulsens. Groot retorisch woordenboek. Lexicon van stijlfiguren 160 pagina’s. prijs €22,50. Meer informatie bij de uitgever.