Pas verschenen: Taalgids voor Opperlans

Opperlans: te gek voor woorden
Bijna 75 jaar geleden begon een jongetje in een schriftje woorden te verzamelen. ‘Lepel’ stond bovenaan, meteen gevolgd door angstschreeuw. Het schriftje werd een schrift, een stapel schriften, een voorraaddoos (5 letterparen!) schriften die uiteindelijk in een computer werd geleegd. Dat jongetje was Hugo Brandt Corstius, en dit is hoe hij het zelf vertelde. 

Obsessie
Hij hoopte voorgoed van zijn obsessie met wonderlijke woordvormen en bijzondere zinnen bevrijd te zijn toen in 1981 Opperlandse taal- en letterkunde verscheen. Maar de vrolijke tegenhanger van het Nederlands, dat in Opperland met vakantie is, zou hem nooit meer loslaten.

De volgende Opperlandse bijbel, Opperlans! Taal- en letterkunde, kwam uit in 2002. Nóg meer woorden en zinnen waar op het eerste oog niet veel bijzonders mee aan de hand lijkt, totdat je leert kijken zoals Hugo Brandt Corstius. De mol is kippig en de kip is mollig, en de deken vond kussen en slopen te laken. Lepel is een palindroom, maar het kan natuurlijk mooier, met melklepelklem of meetsysteem.  Etenswaar = weerstaan en gevoelsexplosie bevat sex.  Kind is de afkorting van Klein Individu, Nog Doorgroeiend. Eigenaars staan gelijk aan aasgieren, met een slome smoel. En misschien een shampoooor (4 o’s op rij!). Zin in zon? Zo’n onzin! 


Grootste woordengek die het Nederlands gekend heeft 
Het komt allemaal uit de geniale gekke geest van Hugo Brandt Corstius. Speelsigheid die met ijzeren discipline wordt doorgezet. Om de letters in het gareel te krijgen dringt hij door in de diepste krochten van het Nederlands, waar ook voor ‘opdat hij iaë’ en peuterpoepwerppret een plaats is. Met recht is hij de grootste woordengek die het Nederlands gekend heeft. 
 Opperlans in de boekenweek
De Boekenweek met het thema ‘Te gek voor woorden’ is daarom hét moment voor een klein eerbetoon: Taalgids voor Opperland – de mooiste en nuttelooste taalvondsten en acrobatentrucs uit de Nederlandse taal van Hugo Brandt Corstius.

Battuskenners kunnen hun geheugen opfrissen en zullen opnieuw worden verrast, maar ook jongere generaties hebben het recht om iets van zijn krankzinnige blik over te nemen. Om door zijn bril verder te kijken dan komkommersla die kwamkwammersloeg wordt en neukebootjes die uit beukenootjes zijn gevormd. Van nature zijn we allemaal begonnen als Opperlandertjes, Hugo Brandt Corstius geeft ook volwassenen taallol.

Over de samensteller
Liesbeth Koenen vlooide voor deze Taalgids alle pagina’s uit Opperlans! door, en ook de 10.000 woorden in het Opperlans Woordenboek uit 2007. Ze schreef daarnaast een voorwoord bij de selectie.  Koenen is taalkundige en journalist, en bezig aan een biografie van Hugo Brandt Corstius (1935-2014).
Taalgids voor Opperland
Hugo Brandt Corstius
Samengesteld en ingeleid door Liesbeth Koenen
9789041711526
€ 10,00
372 pagina’s

Uitgeverij Rainbow