27 en 28 februari: Cross-Over 2015 Poznań

Deze week, op 27 en 28 februari om precies te zijn, vindt in Poznań, Polen, het tweejaarlijkse congres Cross-Over plaats. Het Departement voor Nederlandse en Zuid-Afrikaanse Studies, dat deel uitmaakt van de Faculteit Engels aan de Adam Mickiewicz- Universiteit, werd twee jaar geleden benaderd om de organisatie van dit evenement op zich te nemen. Daarmee is Cross-Over 2015 Poznań het eerste congres in deze reeks die de naam waarmaakt en dus werkelijk een grensoverschrijdende dimensie heeft.
De grensoverschrijding betreft niet alleen de locatie van het congres, maar eveneens de inhoudelijke dimensie. De titel van deze editie luidt Regionaal, (trans)nationaal, continentaal, globaal met als ondertitel Definities en methodologieën, grenzen en gemeenschappelijke ruimtes, schrijvers en erfgoed. Alle informatie, inclusief het gedetailleerde programma en samenvattingen van de geplande presentaties, staat op de website van het Departement voor Nederlandse en Zuid-Afrikaanse Studies: http://wa.amu.edu.pl/crossover/ . Alleen de prepapers zijn niet openbaar beschikbaar en slechts voor de deelnemers toegankelijk.

De organisatie en coördinatie ligt in de handen van prof. Jerzy Koch en prof. Paweł Zajas die voor praktische zaken worden bijgestaan door het hele team van het Departement. De volgende collega’s uit de Lage Landen hebben ingestemd om deel te nemen aan de activiteiten van het Wetenschappelijk Comité: Rosemarie Buikema (Utrecht), Elke Brems (Brussel), Suzan van Dijk (Den Haag), Yra van Dijk (Leiden), Odile Heynders (Tilburg), Marie-Therese Leuker (Köln), Helma van Lierop (Tilburg), Lut Missinne (Münster), Els Stronks (Utrecht), Yves T’Sjoen (Gent), Margriet van der Waal (Groningen).


De organisatie geniet financiële steun van de Adam Mickiewicz-Universiteit, de diplomatieke vertegenwoordigingen van de Lage Landen in Polen (Nederlandse Ambassade en Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering), maar vooral van de Nederlandse Taalunie. De NTU vond de eerste uitstap van Cross-Over over de grenzen van het taalgebied een belangrijk signaal dat de internationale neerlandistiek zich steeds meer profileert als een wereldwijde discipline. Met Cross-Over 2015 in Poznań wordt een internationaal uitwisselingsplatform gecreëerd voor vooral jonge onderzoekers uit verschillende landen, wat bijdraagt aan de doelstelling van de NTU om de internationale en interdisciplinaire neerlandistiek te versterken.