Moderne 06-relaties

Door Marc van Oostendorp


Het woord 06-relatie is na twintig jaar terug! En nu met een geheel nieuwe betekenis.

Ik was deze week op een bijeenkomst waar een netwerkborrel gehouden werd. Dat is op zichzelf al een interessant type evenement – iets waar je wordt aangemoedigd om terwijl je met iemand praat zoveel mogelijk om je heen te kijken of er iemand is die nog interessanter is om mee te praten.

Ik wilde me daar natuurlijk op voorbereiden, dus ik vroeg advies aan iemand die meer ervaring had. En toen viel dus dat woord: het doel is om met de juiste mensen een 06-relatie aan te gaan.

Nul-zes, dat blijkt een modern woord voor persoonlijk contact.
Wanneer je iemands nulzes hebt, kun je die persoon direct bellen. Een netwerkborrel is pas geslaagd wanneer je aan het eind de nulzes van de minister hebt, en in het algemeen: wanneer je zoveel mogelijk nulzesrelaties hebt aangegaan.

E-mail kan door iemand anders worden beantwoord of afgewimpeld. Achter een vast nummer zit een secretaresse die kan zeggen dat de minister nu geen tijd heeft. De enige manier om iemand gegarandeerd rechtstreeks te kunnen spreken in onze tijd, is een nulzes-relatie met iemand te hebben.

Het betekent dat het taalgebruik van twintig jaar geleden aan herziening toe is. In 1994 maakte Johan van Doesburg een toneelstuk dat 06 heette (en dat door Theo van Gogh onder dezelfde naam werd verfilmd).  Die film gaat over een 06-relatie, alleen betekende de term toen iets heel anders. Voor de jongerenvereniging van Neder-L-lezers: in die tijd waren er nog geen mobiele telefoons, en werd het prefix 06 gebruikt voor betaalde nummers, zoals nu 0900. 

Veel van die betaalde nummers waren bedoeld voor seks. Het was dus twintig jaar geleden meteen duidelijk wat een 06-relatie was: iets heel anders dan waar de gemiddelde bezoeker van een netwerkborrel op uit is.