Opvoeringen van Bredero’s De Klucht van de Koe door Theatergroep De Kale


Theatergroep De Kale, bekend van hun opvoeringen van Bredero’s Klucht van de molenaer en P.C. Hoofts Warenar, speelt op 13 en 14 november Bredero’s De Klucht van de Koe (1612). Vóór de voorstellingen is er een inleiding door dr. Jeroen Jansen, docent Historische Nederlandse letterkunde (UvA).
In De Klucht van de Koe gaat het vooral om de goedgelovigheid van Boer Dirk. Wanneer een vreemdeling bij hem aanklopt, geeft hij hem zeer gastvrij onderdak. Dat had hij beter niet kunnen doen. Door een ingenieuze list zorgt deze oplichter er namelijk voor dat de boer zonder argwaan zijn eigen koe gaat verkopen en de opbrengst aan de dief geeft. Ook leren we twee andere figuren kennen met hun eigen tekortkoming. De inhalige waardin Giertje neemt het niet zo nauw met de eerlijkheid door haar gasten teveel te laten betalen, terwijl een vrijbuiter louter zijn eigen lustgevoelens najaagt. Beiden kunnen geen maat houden en blijken naïef. Het loopt voor hen dan ook niet goed af…
De Klucht van de Koe wordt gespeeld door Vastert van Aardenne, Celia van den Boogert, Marieke de Kruijf en Stijn Westenend, onder regie van Victor van Swaay. De voorstellingen vinden plaats op donderdag 13 en vrijdag 14 november 2014 in het CREA-Theater, Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam. De avond begint om 20.00 uur met een introductie door de heer Jeroen Jansen, docent Historisch Nederlandse Letterkunde (UvA), waarna de voorstelling om 21.00 uur begint. De toegang bedraagt € 16,50. Reserveren kan door een mail te sturen naar theatergroepdekale@xs4all.nl. Voor meer informatie over Theatergroep De Kale, zie: www.theatergroepdekale.com .