Pas verschenen: Tekstblad (2014, nr. 4)


Deze week verscheen een nieuw nummer van Tekstblad, tijdschrift over tekst en communicatie.

Inhoud:

Over het voeren van gesprekken…
Tom Koole, hoogleraar Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderzoekt hoe mensen een gesprek organiseren en met welke vanzelfsprekendheden dat gebeurt.
Onderzoek naar de manier waarop mensen conversaties voeren, is direct relevant voor tekstschrijvers. Teksten spelen een belangrijke rol in geschreven gespreksprotocollen, bijvoorbeeld bij de huisarts of in de meldkamer van 112.
Rita Stiekema voerde met hem een gesprek over het voeren van gesprekken.
 
Smeuïge koppen, verwarrend of effectief?
Verwarrende aandachttrekkers
Dagbladen en nieuwssites gebruiken soms dubbelzinnige koppen of suggestieve foto’s. Twee experimenten tonen aan dat nieuwsgebruikers zich nauwelijks storen aan dit soort verwarrende aandachttrekkers.
Stijlboeken van nieuwsredacties verbieden suggestief of dubbelzinnig taalgebruik, maar dagbladen en nieuwssites maken in hun koppen regelmatig gebruik van alliteratie, rijm of dubbelzinnigheden. Het komt ook voor dat een foto bij een nieuwsartikel geen besproken feiten weergeeft, maar een onverwacht aspect van het nieuws. Aandacht trekken is ongetwijfeld het doel, maar onthoudt de lezer dan nog wel wat het eigenlijke nieuws was? Twee experimenten tonen aan dat nieuwsgebruikers weinig hinder ondervinden van verwarrende aandachttrekkers.
Door Luuk Lagerwerf, Carly Timmerman en Anique Bosschaert.

Johnny Joker
Lachen en leren tegelijk
Humor is het voornaamste ingrediënt in de boekjes over het ondeugende aapje Johnny Joker. ‘Met humor kun je de angel uit dingen halen die kinderen moeilijk vinden, of hun angst verzachten.’
Twee jaar geleden werd voor de Gouden Veer een kinderboekje genomineerd waarin de hoofdpersoon, het ondeugende aapje Johnny Joker, ijverig zijn tanden met chocoladepasta poetste. Het boekje was ingezonden door dr. W. Reiter, die zich bij de uitreiking van de Gouden Veer wegens vakantie door drie jeugdige collega’s liet vertegenwoordigen. De jury was lovend over het boekje (al ging de Gouden Veer naar weer een ander boek).
Felix van de Laar sprak met de samenstellers.
En verder…
 • Dank je wel, Opa – Felix van de Laar
 • Tekstnetwerken 2014
  Beeldend formuleren, de combinatie tekst/beeld en metaforen die een tekst kunnen versterken. Deze en andere onderwerpen kwamen aan bod op dit evenement voor tekstschrijvers en communicatie-experts. Twee leden van Tekstnet doen verslag.
 • Politieverhoren met kind-getuigen
  Naar schatting zijn jaarlijks ongeveer 62.300 minderjarigen slachtoffer van seksueel geweld (Nationaal Rapporteur 2014). Als dergelijk misbruik leidt tot aangifte bij de politie, blijkt vaak dat er maar twee personen zijn die kunnen vertellen hoe het gegaan is: de dader en het slachtoffer. Daarom is het in strafrechtelijke onderzoeken vaak nodig om het vermoedelijke slachtoffer als getuige te horen. Dit moet delicaat gebeuren als het gaat om kinderen onder de twaalf jaar, omdat hun taal- en cognitieve vermogens nog volop in ontwikkeling zijn.
  Guusje Jol doet onderzoek naar politieverhoren met deze groep jonge kinderen. Daarbij vergelijkt ze de regels en richtlijnen die hiervoor gelden met de daadwerkelijke interactie, die zij analyseert met behulp van conversatieanalyse.
 • Infographics – Jos van den Broek
 • Boeken – Herman Giesbers
 • Tooltips
 • Kort
 • Verslaafd aan de realiteit – Xaviera Ringeling
 • Taal van Tiggeler – ‘Misschien even wennen’ – Eric Tiggeler
  Deze column is onlinete lezen.