Herman Brinkman wint de Vijfjaarlijkse Prijs van de KANTL

Herman Brinkman wint de Vijfjaarlijkse Prijs van de KANTL voor de studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde heeft haar Vijfjaarlijkse prijs voor de studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden 2014 toegekend aan medioneerlandicus Herman Brinkman (Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, KNAW).
De prijs van 6250 euro wordt uitgereikt tijdens de Openbare Vergadering van de KANTL op woensdag 15 oktober 2014 in het Academiegebouw in Gent.

Sinds 2003 reikt de KANTL elk jaar één vijfjaarlijkse prijs uit, afwisselend voor studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, poëzie, proza, podiumteksten en essay. Herman Brinkman is de derde laureaat van de Vijfjaarlijkse prijs voor de studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden. Eerdere laureaten zijn Louis Peter Grijp (2004) en Helmut Tervooren (2009).

Juryleden waren Karel Porteman, Jozef van Loon, Werner Waterschoot, Frank Willaert en Ann Marynissen en zij besloten hun verslag als volgt:
Met Brinkman bekroont de KANTL een filoloog die heeft bewezen dat hij de traditionele technieken van zijn vak in al hun breedte tot in de details beheerst maar ze tegelijk weet te verbinden met de nieuwe computationele methodes die de geesteswetenschappen nu stormenderhand veroveren.

Uit het juryverslag:
Herman Brinkmans naam zal verbonden blijven aan de standaardedities van de drie grote Middelnederlandse verzamelhandschriften. Hij legt op het ogenblik de laatste hand aan een monumentale kritische editie van het Gruuthusehandschrift, die in het voorjaar van 2015 zal verschijnen. … Brinkman heeft ook talrijke studies gepubliceerd, die telkens weer blijk geven van een buitengewone speurzin in archieven en een dito combinatievermogen. 
… elke publicatie van Brinkman mag letterlijk met het helaas aan inflatie onderhevige epitheton ‘grensverleggend’ worden aangeduid …

Belangrijker nog zijn zijn talrijke studies over de historische context waarin het Gruuthusehandschrift is ontstaan. Zij werpen niet alleen een totaal nieuw licht op de levensloop en de literaire betekenis van Jan Moritoen en Jan van Hulst of op het ontstaansproces van het handschrift, maar ook op de link tussen de teksten in het handschrift en de preoccupaties, ambities en conflicten van de Brugse stedelijke elites van omstreeks 1400.

De volledige tekst van het juryverslag vindt u als bijlage bij dit bericht en op deKANTL-websitehttp://www.kantl.be/userFiles/files/jury2014.pdf