Vreemde wezens

Door Bart FM Droog

Soms komt nieuws langs dat je doet afvragen wat voor wezens het nu zijn, die bij instanties als het Nederlands Letterenfonds en de Nederlandse Taalunie bepalen waar subsidies voor digitale literaire projecten heengesluisd worden.

Zo berichtte het NRC Handelsblad op 23 juni dat het literaire tijdschrift De Revisor (oplage 200 ex., 80 abonnees), in het vervolg door De Bezige Bij wordt uitgegeven. Oké.  Maar dan: “de site heeft jaarlijks 14.000 bezoekers. Het blad kreeg subsidie van het Van Gennepfonds (4.500 euro per jaar) en het Letterenfonds (15.000 euro voor digitale projecten).”

Op de ongesubsidieerde literaire nieuwtjes- en roddelsite Tzum (jaarlijks ruim 300.000 unieke bezoekers) verbaasde men zich hogelijk over deze Letterenfonds-subsidie. De weinig bruisende Revisor-site, met circa 40 (!) bezoekers per dag, was al grotendeels een reclame-site. Dat mag, natuurlijk, maar om dat dan te subsidiëren is toch wel… vreemd.