Lezing ‘DIGITAL HUMANITIES and KNOWLEDGE DESIGN’

WAAR: Janskerkhof 13, 006, Utrecht.
WANNEER: 27 mei
HOE LAAT: 17.00 uur
MOGELIJK GEMAAKT DOOR: NWO VIDI-project Back to the Book; Focusgebied CCHR; opleiding Literatuurwetenschap
Professor Jeffrey Schnapp spreekt op 27 mei over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digital humanities en kennisontwerp in het digitale tijdperk. Welke nieuwe genres en conventies zijn ontwikkeld voor wetenschappelijke boeken en welke experimenten zullen de geesteswetenschappen mogelijk blijvend veranderen? Hoe ziet de bibliotheek van de toekomst er (mogelijk) uit en wat betekent dit voor ons onderzoek?

Iedereen is welkom voor deze lezing, maar kom op tijd: het aantal zitplaatsen is beperkt.
Jeffrey Schnapp is hoogleraar Romaanse talen en literatuur aan de universiteit van Harvard. Daarnaast is hij verbonden als hoogleraar aan de Harvard Graduate School of Design. In die laatste hoedanigheid is hij directeur van het metaLAB (Digital Humanities Lab) van Harvard. Daarvoor bezette Schnaps de leerstoel Italiaans aan de universiteit van Stanford.

Schnapp is cultuurhistoricus wiens onderzoek zich uitstrekt van de oudheid tot de huidige, digitale tijd. In zijn onderzoek laat hij zien dat digital humanities meer is dan een digitale herneming van traditionele archiveringstechnieken. Schnapp toont aan hoe het hele geesteswetenschappelijke veld geraakt wordt door digitalisering.
Tot de meest recente publicaties van Schnapp behoren: The Electric Information Age Book(samen met Adam Michaels [Princeton Architectural Press, 2012]); ItaliamericaII (Il Saggiatore, 2012), samen met Emanuela Scarpellini; Modernitalia (Peter Lang), een bundel essays over moderne Italiaanse literatuur, ontwerp en architectuur; Digital_Humanities (MIT Press), met co-auteurs Anne Burdick, Johanna Drucker, Peter Lunenfeld en Todd Presner.

 Binnenkort verschijnt bij Harvard University Press (2014) The Library Beyond the Book, een boek dat Schnapp samen schreef met zijn metaLAB college Matthew Battles. Het boek
onderzoekt toekomstige scenario’s voor bibliotheken in het digitale tijdperk.
Voor het complete overzicht van het werk van Schnapp, zie: http://jeffreyschnapp.com/writings/