Schatten uit de DBNL

Door Marc van Oostendorp


Hoe gaat het met de Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren? Een half jaar geleden schreven enkele vooraanstaande letterkundigen een ingezonden brief omdat zij zich zorgen maakten over de toekomst van deze digitale schatkamer van de Nederlandse literatuur.  “Weinig andere landen kunnen bogen op zo’n veelomvattende, goed verzorgde, niet-commerciële on-line presentie van hun letterkundige erfgoed”, schreven zij onder andere, een beetje plechtig. En ze signaleerden dat dit prachtige erfgoedstuk bedreigd werd door allerlei bestuurlijk getouwtrek.

Of de briefschrijvers zelf ooit antwoord hebben gekregen, weet ik niet. Maar publiekelijk bleef een antwoord uit, terwijl achter de schermen de touwtrekkers bleven touwtrekken. Nog steeds is er bij mijn weten weinig zekerheid voor de paar medewerkers die er nog werken voor de digitale bibliotheek, die desalniettemin nog steeds iedere maand met verrassingen komt (zoals deze maand een aantal boeken van de enkele jaren geleden overleden journalist H.J. Schoo).

Als ik het allemaal goed begrijp, heeft men bij de DBNL zelf nog steeds goede hoop en is men nog vol vertrouwen in de ambtelijke managers die een en ander moeten beslissen. Maar ik denk dat de mensen die regelmatig dwalen door de digitale bibliotheek in ons hart nog wel even vast moeten blijven houden.

En dat terwijl het vreselijk belangrijk is dat er aan die bibliotheek verder wordt gebouwd. Ruim nadat de DBNL allang begonnen was, startte Google Books. Een tijdje zag het er misschien naar uit dat dit project de DBNL zou overvleugelen. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik kijk bijna nooit bij Google, in ieder geval niet voor Nederlandse boeken. Bij de DBNL hebben ze meer, en van een hogere kwaliteit. Bovendien komt er bijvoorbeeld steeds meer vrij als elektronisch boek, zodat je niet alleen als onderzoeker, maar ook als lezer je hart kunt ophalen met honderden gratis boeken die je écht mag downloaden. (Ik ben van plan om binnenkort eens te beginnen de duizend teksten van de curieuze basisbibliotheek door te gaan lezen, al zou ik wel liefst hebben dat die dan allemaal als e-boek verschenen zijn.)

Er is geen petitie – zolang er aan het touw getrokken wordt, houden wij lezers en onderzoekers ons nog even stil. Maar er is in ieder geval wel een gebruikersonderzoek. Als jullie dat nu allemaal ook even invullen, horen de touwtrekkers ons misschien wel, en vinden ze die paar armzalige euro’s wel om deze schatten veilig te stellen.