Lezing 15 mei 2014: Helden in jeugdboeken

De aandacht voor het historische jeugdboek heeft met de ‘Canon van Nederland’ ook een extra impuls gekregen. Reden te meer om het genre eens onder de loep te nemen. Aan de hand van jeugdboeken over drie perioden uit de vaderlandse geschiedenis geeft Helma van Lierop in deze lezing een beeld van Hollanse helden in verhalen voor de jeugd. Welke eigenschappen hebben helden in naoorlogse jeugdboeken zoals De Engelandvaarders van K. Norel (1945-1947), De val van de Vredeborch van Thea Beckman (1988) en Slavenhaler van Rob Ruggenberg (2007)?

Over de spreker:
Mede dankzij Helma van Lierop is het onderzoek naar jeugdliteratuur in de afgelopen decennia flink in de lift gekomen. In haar positie als hoogleraar aan de Universiteit Tilburg (sinds 2001) en als bijzonder hoogleraar in Leiden (de Annie M.G. Schmidt-leerstoel, van 2001-2013) heeft ze veel onderzoek kunnen doen en veel studenten kunnen lesgeven en begeleiden in het onderzoek naar kinder- en jeugdliteratuur. In recente publicaties scheef ze o.a. over de verfilming van De koning van Katoren en over Jacoba van Beieren in de jeugdliteratuur.

Meer informatie

Datum: donderdag 15 mei 2014
Tijd: 20.00 uur
Locatie: zaal 019, Lipsiusgebouw, Cleveringplaats 1, Leiden

Entree: €10,- en gratis voor leden van alumnivereniging Siegenbeek
Aanmelden: stuur een mailtje naar siegenbeek@gmail.com.

Deze lezing wordt georganiseerd door Siegenbeek, alumnivereniging voor Leidse neerlandici. Meer informatie over Siegenbeek vind je hier: http://www.hum.leidenuniv.nl/nederlands/alumni/alumnivereniging/