Dik in wemel

Door Bart FM Droog

Vroeger, toen alles beter was, toen kinderen niet tijdens monarchistische spelen gehersenspoeld werden en de PvdA nog de SDAP heette, toen scheen in mei altijd de zon. Ik weet het nog goed.

Als de dag van gisteren staat dan ook de meimaand van 1926 me bij, vooral door de geboorte van m’n vader, Ab Droog, op de 26ste mei te Roermond, en door het internationaal sosialisties jeugdfeest dat van 21 tot 26 mei in Amsterdam gehouden werd. Deelnemers kregen als ‘feestgave’ het boekje Hoogty (klik op de titel!), met daarin het gedicht ‘Arbeiderszoon’ van S. Bonn (1881-1930) en unieke houtsneden van Fré Cohen (1903-1943).

In dat gedicht (compleet te lezen op het NPE-boeklemma) komt dit intrigerende fragment voor:

(…) En als ’n rotskant, kant uw hooge slaap,

en in klinkend stralend luiden
liggen haarlokken uw hoofd om, dik in wemel. (…)
Wemel, wemel – wat een prachtig woord! We kennen het van ‘het wemelt van de fouten’, maar hier betekent het toch net iets anders. De eerste betekenis van het werkwoord wemelen is volgens de Van Dale: zich her en der gedurig door elkaar bewegen (kruipen, lopen, vliegen, enz.). Wat een intens vrolijk en levendig beeld roept Bonn dus op, met die arbeiderszoon met haarlokken dik in wemel. Mij doet het denken aan Medusa, maar eentje met in plaats van krioelende slangen bijkans dansende haren. Jawis, vind maar eens een kapper die dat voor elkaar krijgt.