De scandeermachine

Door Marc van Oostendorp


Een videocolumn deze keer. Deze video, en de hierin aangekondigde (open source) software heb ik gisteren gepresenteerd op de KB. Meer informatie (inclusief een pdf van de tekst van mijn lezing) op kb.nl/fellowlezing en nias.nl/kb-lecture.

(De video is gemaakt door Jochem Tames van Tames Media.)

Over Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 Responses to De scandeermachine

 1. mark schreef:

  Leuk filmpje hoor! De verwijzing "met dank aan het MPI" was wat obscuur tot ik zag dat de accent-informatie uit Celex komt. Mooi om te zien dat grote databases ook na jaren nog hun nut kunnen bewijzen, met onvoorziene toepassingen zelfs! 😉

 2. Alex schreef:

  Erg mooi. Misschien nog wel even het eerste linkje (http://kb.nl/felllowlezing) checken, want dat doet het niet.

 3. Alex schreef:

  Ik zie nu dat er een L te veel staat: felllow in plaats van fellow.

 4. Ja, het gaat daar inderdaad om CELEX, een van de eerste (misschien: de eerste) open access-databron van Nederland en al decennia mijn steun en toeverlaat. Voor wie het niet kent: http://celex.mpi.nl/
  (Tip: de interface is nogal, eh, ouderwets. Download een keer het hele bestand en laat je scripts rechtstreeks daarop werken.)

 5. Wildplasser schreef:

  FYI: Knuth vermeldt in TAOCP vol 4a (7.2.1.7) zowel Indische als Griekse, Latijnse en Germaanse/westeuropese versvoet systemen. Het is mij onduidelijk of die Griekse uitsluitend betrekking hebben op de geschreven taal, of dat er ook het vocale ritme mee geimpliceerd wordt.

  [ de passage over "chain-ringing", een paar paginaas eerder, is ook een aanrader voor iedere muziekliefhebber]

Reacties zijn gesloten.