Kerstcadeautje: Klankencyclopedie als elektronisch boek

Het onderstaande is de inleiding tot een versie van de Klankencyclopedie van het Nederlands, die ik de lezers van Neder-L hierbij aanbied als gratis elektronisch boek (in epub-formaat en in mobi-formaat; de laatste met dank aan Matthias Hüning), om te lezen op uw tablet of e-reader.
Door Marc van Oostendorp

Iedere menselijke taal is een legodoos. Je zou je logischerwijs kunnen voorstellen dat ieder woord een geheel eigen klank heeft: ‘man’ is HOEST, ‘kust’ is FLUIT en ‘vrouw’ is KLAPT-IN-HANDEN, en zo maak je zinnen als HOEST FLUIT KLAPT-IN-HANDEN. Maar in werkelijkheid werkt geen enkele taal zo, en worden alle woorden gemaakt met een beperkt aantal verschillende blokjes: de klinkers en de medeklinkers van die taal.

De Klankencyclopedie van het Nederlands was een serie blogposts die in 2012-2013 schreef voor het elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek Neder-L. Ik wilde laten zien dat je over iedere klinker en iedere medeklinker van onze taal wel iets kunt zeggen.
Ik voeg die stukjes hier samen in een elektronisch boek, dat ik namens Neder-L aanbied als kerstcadeautje. 
Er zijn kennelijk mensen die zo’n encyclopedie bij de open haard willen lezen. Omdat ik eigenlijk wel nieuwsgierig was hoe je zo’n elektronisch boek precies maakt, heb ik besloten aan die mensen toe te geven. Hieronder staan de stukjes in de volgorde waarin ze gepubliceerd zijn. Ze zijn vrijwel ongewijzigd. Alleen heb ik de externe links die in de stukjes stonden verwijderd; ik wil dat dit boekje dan ook echt gelezen kan worden bij de haardvuur. Het betekent dat je voor verwijzingen naar andere literatuur e.d. alsnog het beste in het tijdschrift terecht kan.
Dit is natuurlijk allemaal huisvlijt. Ik hoor graag van lezers hoe het beter kan – en dan eerlijk gezegd het liefst van lezers die me kunnen helpen het ook echt beter te maken. Ik gebruikte in de blogposts het Internationaal Fonetisch Alfabet (IPA). Ik weet niet of alle readers dat kunnen lezen, maar ik hoop dat de jouwe er in ieder geval geen problemen mee heeft.