Leendert Witvliet

door Bart FM Droog

Vanochtend is het Leendert Witvliet-lemma op de Nederlandse Poëzie Encyclopedie voltooid. Witvliet (1936) is een van de weinige dichters die werk schrijft dat zowel door kinderen als door volwassenen geapprecieerd wordt. Hij stond aan de wieg van het dichtconcours voor jeugdigen Doe Maar Dicht Maar.

Ook behoorde Witvliet tot de tien dichters die in 1978 deelnamen aan het legendarische poëziefestival in De Postwagen te Tolbert. Naast hem traden daar H.H. ter Balkt (toen nog onder de naam Habakuk II de Balker), J. Bernlef, Fritzi Harmsen van Beek, Judith Herzberg, C.O. Jellema, Jan Kooistra,  Rutger Kopland, Bert Schierbeek en Leo Vroman op.

Terug naar 2013. Voor de lemma’s over zijn bundels voor volwassenen heeft Witvliet uit elk boek één gedicht gekozen. De poëmen zijn te lezen op onderstaande pagina’s (klik op de titels).

Nooit genoeg voor een brief (1982)
Sterrekers (1984)
Misschien heet ze niet Suzan (1989)
Verstrooid bericht (1990)
Een nieuw pandje (1992)

Het Witvliet-lemma is het eerste lemma dat in het kader van de ‘Adopteer een dichter‘-actie is geproduceerd. Met dank aan Woest en Ledig, Rabobank Noordenveld West Groningen, het Lira Fonds, Kunstraad Groningen en Essent.