Astro- en kosmoneuten

Door Bart FM Droog

Bij het samenstellen van het overzicht van in 1969 verschenen oorspronkelijk Nederlandstalige dichtbundels trof ik één werk dat verwees naar de maanlanding, elders dat jaar. Het was het boek De astronaut. Gedichten (Heideland, Hasselt) van de Vlaamse dichter Hedwig Speliers.

Bij het noteren van de titel tikte ik per ongeluk: ‘astroneut’. Ik zag het en dacht: da’s grappig, ‘astroneut’, een ander woord voor dronken astronaut.

Ook op de Zwangerschapspagina over Irritante reclames (d.d. 13 augustus j.l) is sprake van een astroneut:

Of dat die man helemaal ingepakt als een astroneut schimmel weg gaat halen want volgens zijn moeder kan dat ook met uierzalf.”

Vandaag reed ik over de A 28, van Lichtmis naar Hoogeveen. Hoogeveen lijkt, zoals ieder weet, als twee druppels water op de Russische stad Chelyabinsk, waar eerder dit jaar een meteoriet zou zijn geëxplodeerd. Maar… was het een meteoriet of een uit de koers geslagen Russische raket, bestuurd door een kosmoneut?

Ik weet – in deze tijd van korzel tussen Rus en Kaaskop is het niet wijs om hierop te wijzen. Maar omdat morgen het Onze Taal-congres in Breda een oekaze doet uitgaan over Het Woord van het Jaar kan ik het niet laten de congresgangers te informeren over deze tot dusverre bijkans onopgemerkte neologismen.