Adopteer een dichter

Het werk aan de Nederlandse Pöezie Encyclopedie vergt veel tijd, dus geld. Vandaar dat vandaag een nieuwe crowdfund*-actie van start is gegaan, getiteld ‘Adopteer een dichter’.

Hoe werkt het?

Vanaf € 50 euro kan men een dichter adopteren. De naam van de  donateur komt op het lemma te staan, bij “deze pagina is mede-mogelijk gemaakt door …”.

De productiekosten voor een lemma variëren per dichter. Daarom volgen we bij de adoptie de volgende procedure. Stuur een mail naar droog@nederlandsepoezie.org over welke dichter(s) u wilt adopteren en het bedrag dat u wilt bijdragen. U krijgt dan bericht over de betalingsprocedure en uitsluitsel over de productiedatum.

Om de redactionele onafhankelijkheid van de NPE-redactie te beschermen is het niet mogelijk dat dichters hun ‘eigen’ lemma’s sponsoren.

Het is wel mogelijk bestaande dichterslemma’s te adopteren – dit omdat bestaande pagina’s net als baby’s onderhoud vergen. Zaken als nieuwe bundels, herdrukken, nieuwe bloemlezingenopnames, sterfdata en Nobelprijzen moeten natuurlijk wel vermeld worden.

Bart FM Droog, directeur Stichting Nederlandse Poëzie Encyclopedie
Comité van aanbevelingTon den Boon (hoofdredacteur van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal), Ann de Craemer (prozaïst/journalist/columnist bij De Morgen), Ingrid Hoogervorst (romancier en boekbespreker Tros Nieuwsshow, Radio 1, v/h literair recensent De Telegraaf), Aad Meinderts (directeur Letterkundig Museum, Den Haag),  J.W. Remkes (Commissaris van de koning in de provincie Noord-Holland), Willy Tibergien (oprichter Poëziecentrum Gent) en Ad Zuiderent (dichter en redacteur Kritisch Literatuur Lexicon, v/h Universitair docent Nieuwe Nederlandse Letterkunde Vrije Universiteit Amsterdam).

 * Het gebruik van dit vreselijke woord is ons min of meer opgedrongen door de Fondswezens – mensen die in besturen van fondsen huizen en alleen geld willen geven aan projecten die zich van tenenkrullend jargon bedienen. Liever hadden we deze actie ‘menigtefinancieringswijze’ genoemd.