Symposium Vestdijk verwerkt Kafka

Zaterdag 9 november 2013, aanvang 14:00 uur. OBA Amsterdam 

‘Ik raakte verslaafd aan Kafka’, schreef Vestdijk in Gestalten tegenover mijen hij las Marsman hele stukken voor uit Der Prozess. Hoe heeft Vestdijk deze verwantschap met Kafka verwerkt in zijn essays, romans en verhalen? Deze vraag staat centraal tijdens het symposium op 9 november a.s.

 Sprekers zijn Niels Bokhove (auteur van o.a. Reiziger in scheerapparaten en voorzitter van de Nederlandse Kafka-Kring) en Willem van Toorn (dichter, schrijver en vertaler van Kafka). Acteur Boris van den Wijngaard voert een toneelbewerking op van een bekende novelle van Vestdijk. Beeldend kunstenaar Joan Verheyen toont werk over Kafka. En uit het archief van biograaf Hans Visser is een bijzonder manuscript te zien…

 Het symposium vindt plaats in de Centrale Bibliotheek Amsterdam Oosterdokkade 143 Theater van ‘t Woord, 7e etage Zaterdag 9 november Aanvang 14.00 uur De bibliotheek ligt op 10 minuten lopen van het Centraal station Leden van de Vestdijkkring en Kafka-Kring ontvangen een uitnodiging. Ook belangstellenden zijn welkom, na overmaking van € 10,- op rekening 2652301 t.n.v. penningmeester Vestdijkkring o.v.v. ‘9 november’. Leden van OBA betalen bij aanmelding € 5,-. Kaarten zijn ook aan de zaal verkrijgbaar.

Programma 
14.00 uur 
– Opening door Hans van Velzen, directeur OBA en voorzitter Vestdijkkring
– Een bijzondere vondst…het manuscript! 
– Niels Bokhove over: Irratio & ratio: Vestdijks grote essay over Kafka In 1939 verscheen Vestdijks grote, driedelige essay “De realiteit bij Franz Kafka” in het tijdschrift Groot Nederland (later opgenomen in Lier en lancet). Een doorwrochte en pittige studie, die nog steeds geldt als een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse Kafka-receptie. Helaas heeft het in de algemene Kafka-Forschung nauwelijks aandacht gekregen. Het is daarom de moeite waard na te gaan, wat Vestdijk bracht tot dit essay, wat zijn hoofdpunten en conclusies waren en welke plaats het in de literatuur over Kafka’s werk verdient.
– Eerste intermezzo 
– Willem van Toorn over: Kafka’s realiteit bij VestdijkIs er een zekere verwantschap te vinden tussen Vestdijk en Kafka in de omgang met de realiteit? Vaak is de roman De kellner en de levenden hierbij als voorbeeld genomen. In deze lezing zal de kleine novelle ‘Gummivingers’ uit Stomme getuigen als uitgangspunt worden genomen om ‘Kafkaëske’ aspecten op het spoor te komen.
Tweede intermezzo
Voordracht van ‘De verdwenen horlogemaker’ (novelle uit Stomme getuigen van Vestdijk) door Boris van den Wijngaard
16.15 uur Slotwoord en drankje