Striptentoonstelling in Museum Meermanno


Van 28 september 2013 tot en met 12 januari 2014 is in Museum Meermanno | Huis van het Boek in Den Haag de tentoonstelling ‘Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal’ te zien. Een dag eerder, op vrijdag 27 september, wordt de tentoonstelling geopend. Hierbij zal Thom Roep, oud-hoofdredacteur van Donald Duck, spreken over de positie van strip en stripmaker en treedt Theo van den Boogaard op met zijn Dylan-vertolkingen.

In de tentoonstelling kan het hele gezin de wereld van de strip beleven. De tentoonstelling is chronologisch van opzet en geeft zo de ontwikkeling van het beeldverhaal in Nederland weer. Ook het maken van strips – zowel de techniek als de kunst van het tekenen en het maken van een verhaallijn – komen aan de orde. Te zien zijn honderden bijzondere strips en originele tekeningen. Vier stripkenners vertellen over hun favoriete strips en bezoekers kunnen ook zelf aan de slag. Zij kunnen een stripverhaal tekenen of zichzelf fotograferen in een striptheater en daarmee prijzen winnen.
Daarnaast zijn er drie kleinere presentaties te bekijken:  De nieuwe Eppo, 2009-2013’ focust op de jongste generaties tekenaars in het blad en ‘Robbedoes, le journal de Spirou. Het langstlopende stripblad van Europa’, is ontwikkeld door Wallonie-Bruxelles International in samenwerking met het Belgisch Stripcentrum en uitgeverij Dupuis. Tot slot staan in de museumtuin zeven ‘huisjes’ uit de ‘Jan, Jans en de kinderen on tour’-tentoonstelling die ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van de strip is gemaakt.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnen twee boeken. In de publicatie Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal (uitgeverij Lecturis, 208 pp.) lichten auteurs Willem van Helden, Rob van Eijck, Jos van Waterschoot en Joost Pollmann ieder een periode uit de geschiedenis van de strip toe. De eindredactie is in handen van stripexpert Hans Matla. Ook verschijnt er een gelijknamig magazine over de geschiedenis van het stripverhaal, geschreven en getekend door stripmaker Margreet de Heer. Beide publicaties worden tijdens de opening op 27 september gepresenteerd.