Manuscript van Vestdijk ontdekt

Op het symposium Vestdijk verwerkt Kafka dat op 9 november a.s. in de Openbare Bibliotheek Amsterdam plaatsvindt zal een nog onbekend manuscript van Simon Vestdijk worden getoond. Het is de tekst van de lezing die Vestdijk op 19 juni 1942 in het seminarie van St. Michielsgestel hield voor zijn medegegijzelden. De lezing gaat over Der Prozess van Franz Kafka. Vestdijk vergeleek de situatie waarin zij als gegijzelden verkeerden met het verhaal in Kafka’s bekende roman. Later nam Vestdijk deze lezing op in zijn essaybundel De Poolse ruiter (1946). Vestdijk verbleef van mei 1942 tot maart 1943 in het gijzelaarskamp.
Het oorspronkelijke en integrale manuscript, dat 15 beschreven vellen blocnotepapier inclusief correcties omvat, dook op uit het archief van Hans Visser. Hij schreef in de jaren tachtig van de vorige eeuw de eerste biografie over Vestdijk. De weduwe, mevrouw Joke Visser, schonk in het voorjaar van 2013 het complete archief van haar man aan de Vestdijkkring.
Het symposium vindt plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokkade 143. Theater van het woord, 7e etage, zaterdag 9 november 2013, aanvang 14.00 uur.

Entree: € 10, over te maken op rekening 2652301 t.n.v. penningmeester Vestdijkkring o.v.v. ‘9 november’. Kaarten zijn ook aan de zaal verkrijgbaar.