Tentoonstelling ‘Het snoer der ontferming: Couperus en Japan’


In het Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden is van 14 juni tot en met 25 augustus de tentoonstelling Het snoer der ontferming: Couperus en Japan te zien. De expositie is onderdeel van het Louis Couperus Jubileumjaar, de feestelijke viering van de 150ste geboortedag van de schrijver, en geeft een beeld van Couperus’ kijk op Japan.

De bezoeker van de tentoonstelling volgt de reis die Couperus, tijdens het hoogtepunt van zijn roem, in 1922 voor De Haagsche Post in Japan maakte. In opdracht van de krant schreef Couperus verslagen over zijn reis van een jaar door Nederlands-Indië en China, met Japan als eindbestemming. Volgens Couperus was het doel van zijn reis “niet om economische toestanden te bestuderen, niet om de Japanse diepzee te peilen, maar enkel om eenige luchtige toeriste-brieven te schrijven”. Als ‘speciaal correspondent’ bezocht hij vele toeristische hoogtepunten. Zijn reisverslagen, gebundeld in Nippon, en zijn bewerkingen van de Japanse legenden in Het snoer der ontferming staan centraal in deze tentoonstelling. De zeer persoonlijke Japanse boeken vormen het ‘juwelen sluitstuk’ van zijn oeuvre. Deze werken van Couperus gaven Nederlanders een beeld van Japan, een land dat voor velen onbereikbaar was.

De expositie toont onder meer foto’s bij Couperus’ beschrijvingen van Japan, naast prenten, manuscripten, tijdschriften en objecten die hem inspireerden voor zijn vertalingen en bewerkingen van Japanse legenden. Ook is het handschrift van Het snoer der ontferming te zien, dat inzicht geeft in het schrijfproces van de auteur.
Rondom de tentoonstelling worden diverse activiteitengeorganiseerd; zo zijn er op de zondagen 23 juli en 25 augustus speciale Couperusdagen. Meer informatie is te vinden op de websitevan het Sieboldhuis.