Joke van Leeuwen nieuwe gastschrijver aan Universiteit Leiden


Joke van Leeuwen is de nieuwe gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Vanaf half september tot begin december 2013 geeft ze werkcolleges creatief schrijven. Bovendien houdt ze op 24 oktober a.s. de Albert Verweylezing, getiteld ‘Voor en na de vanzelfsprekendheid’. Daarnaast worden er nog een of twee andere publieke optredens georganiseerd, waaronder in elk geval een publiek interview in september.

Joke van Leeuwen (Den Haag, 1952) is vooral bekend als veelbekroond auteur van kinder- en jeugdboeken als De Appelmoesstraat is anders, Een huis met zeven kamers en Iep!. Ze schreef echter ook gedichten en romans voor volwassenen – haar meest recente werk is Feest van het begin. In 2000 ontving ze de Theo Thijssenprijs voor haar kinderboeken, in 2012 de Constantijn Huygensprijs voor haar gehele oeuvre. Op 4 juli 2013 wordt haar de eerste James Krüss Preis voor internationale kinder- en jeugdliteratuur uitgereikt.
Het gastschrijverschap wordt door de Universiteit Leiden sinds 1985 in samenwerking met NRC Handelsblad georganiseerd. Eerdere gastschrijvers waren onder meer Gerard Reve, Maarten ’t Hart, Hella S. Haasse, Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet, Joost Zwagerman, Renate Dorrestein, Kees ’t Hart en Arnon Grunberg.
Voor meer informatie zie: http://www.gastschrijver.leidenuniv.nl.