Professor Pieterse gaat op Facebook

Aflevering 3 van het academisch misdaadfeuilleton ‘De verleden tijd van lijken’

Door Marc van Oostendorp 

Professor Pieterse had niet lang de tijd om na te denken over de discussie die hij met Joop had gevoerd, want hij moest eerst op Facebook kijken of er al iemand had gereageerd op het grappige filmpje van een stokstaartje dat in slaap aan het vallen was dat hij had geshared voordat Joop zijn kamer binnen was gekomen. 
Er waren alleen wat vind-ik-leuks en zelfs daarvan viel het aantal een beetje tegen: vijf, waaronder een van een hem onbekende vrouw die iedere post van hem binnen een paar minuten vind-ik-leukte. 
Wouter vroeg zich af wat er aan dat leuke filmpje schortte toen hem ineens opviel dat hij een privé-bericht had. Haastig opende hij het. Ook dit bericht was van een vreemde, maar niet van de vind-ik-leuk-vrouw. De tekst luidde:
Meneer de professor! Jij denkt dat je zomaar ongezien de bloemetjes buiten kunt zetten! Maar wij hebben een filmpje!

Ah, grappenmakers, dacht Pieterse. Hij klikte even naar het profiel van de afzender, een zekere Jaap Laps, van wie hij nog nooit gehoord had. Toen het profiel verscheen, hield hij onwillekeurig toch even de adem in: die Jaap Laps had slechts één vriend – hemzelf. Zijn profielfoto was een foto waarin Wouter Pieterse ook zichzelf herkende, al wist hij zeker dat hij deze foto nog nooit gezien had. Hij was een beetje vaag, hij was waarschijnlijk buiten genomen. Het was donker, en hij had zijn jas aan.

Op de muur stond slechts één bericht; in dat bericht herkende Pieterse een letterlijke transcriptie van het gesprek dat hij nog geen minuut geleden had gevoerd met Joop, de specialist op het gebied van Middelnederlandse voegwoorden.

Het filmpje moest gemaakt zijn door een student, maar door wie? Zou het de jongen zijn die vorige week zo beledigd was geweest omdat Wouter niet binnen een half uur was ingegaan op zijn e-mail waarin hij binnen twee dagen een afspraak eiste ‘want ik blijk voor het eind van het semester een scriptie te moeten schrijven en ik weet niet waar het over moet gaan’? Het meisje dat had geklaagd omdat het zo onterecht was dat ze voor een proefopdracht een 7 had gekregen in plaats van een 8, terwijl die proefopdracht zelf maar voor 15% meetelde voor het eindpunt? Of toch de tweedejaars die geen antwoord had gekregen op zijn e-mail met de tekst “Hallo Wouter, ik kan vanmiddag niet naar college komen want mijn vader is morgen jarig en ik moet nog een cadeautje kopen. Kun je me niet ff de aantekeningen mailen?”