‘Koningsdag’, ‘koorts’ en ‘klikhit’ nieuwe woorden in het Algemeen Nederlands Woordenboek


‘Koningsdag’, ‘koorts’ en ‘klikhit’ zijn drie van de 1.148 woorden die begin april zijn toegevoegd aan het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW). Het ANW is een digitaal woordenboek van het eigentijdse Nederlands, gratis toegankelijk voor iedereen. Op het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) vullen lexicografen het woordenboek doorlopend aan met nieuwe, actuele en doodgewone Nederlandse woorden. Op dit moment zijn er 77.000 woorden in beschreven.

Neologismen
Het woord ‘Koningsdag is niet nieuw. Het staat al in de woordenboeken onder vermelding van de Belgische feestdag op 15 november, ter ere van de koning van België. Met ingang van 2013 heeft het woord een aanvullende betekenis gekregen: de nieuwe Nederlandse feestdag op 27 april, waarop Willem-Alexander zijn verjaardag viert. ‘Klikhit is daarentegen wel een neologisme. Het woord verwijst naar een internetfilmpje dat zeer vaak aangeklikt wordt.
‘Kernwoordenschat’
In het ANW worden echter niet alleen nieuwe Nederlandse woorden vastgelegd. Het doel van het woordenboek is een afspiegeling te zijn van het hedendaagse taalgebruik in Nederland en Vlaanderen. ‘Koorts’ is een van de woorden die onlangs aan deze zogenoemde ‘kernwoordenschat’ (die ‘doodgewone’ woorden als ‘regenworm’ en ‘andijvie’ bevat) zijn toegevoegd.
Toegankelijk
Het ANW richt zich niet specifiek op vakmensen, maar is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse taal en woordenschat. Het online woordenboek bevat enkele speciale zoekmogelijkheden; zo kan er niet alleen op de woorden zelf, maar ook op de betekenis van een woord gezocht worden (zoeken op de betekenis ‘troonsafstand’ levert bijvoorbeeld (ook) het woord ‘abdicatie’ op). Verder bevat het ANW ook afbeeldingen, video’s en geluiden. Naar verwachting is in 2018 de complete ‘kernwoordenschat’ beschreven.